Ove građevine su tu da prkosi svojom lepotom i svedoče budućim generacijama o burnim vremenima kroz koje je Srbija prošla.

Ponekad zaboravim koliko je naša zemlja lepa i bogata, kako prirodnim lepotama tako i neverovatnim građevinama koje čuvaju priče o impozantnoj kulturi istoriji.

Danas vas vodimo u razgledanje najlepšuh srednjevekovnih zdanja koje vredi posetiti… pa, bar jednom u životu.

Smederevska tvrđava

Smederevsku tvrđavu, kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine, podigao je Despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića. Sagrađena je u periodu od  1428-1439 godine.Svojim položajem na ušću reke Jezave u Dunav zauzima površinu od približno 11 hektara, ima oblik nepravilnog trougla i sastoji se iz dva dela – Velikog grada i Malog grada.

Tvrđava Ras

Ovaj srednjovekovnog grada – tvrđava se smatra prestonicom srpske srednjovekovne države Raške. Nalazi se 11kmod Novog Pazara.

Golubac

Tvrđava Golubac je srednjovekovna tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja. Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

Sačinjena je od 10 kula, a nekada se ipred tvrđave nalazilo civilno naselje, o čemu danas svedoče samo neki delimično istraženi objekti.

Sama tvrđava se sastoji od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom).

Maglič

Smešten na vrhu brda, dvorac Maglič je pravo remek-delo srednjovekovne srpske arhitekture.

Manasija

Poznata i kao Resavska tvrđava, Manasija se izdvaja po svojoj monaškoj zajednici i impozantnom zidu oko kompleksa. Nekadašnje utvrđenje danas je i manastir i kulturni spomenik od izuzetnog značaja.

Švrćkanje.rs / Foto:

NE PROPUSTITE: