Uopšte ne moramo da pređemo pola sveta da bismo uživali u prelepoj i nesvakidašnjoj prirodi. Neka od najmagičnijjih mesta za odmor nalaze se tik pored naše zemlje.

Prirodni fenomeni se nalaze, gotovo na svakom ćošku, samo ih treba pronaći. Danas vam otkrivamo top 5 lokacija koje su kao stvorene za letnje uživanje.

Pa krenimo redom:

Plitvička jezera, Hrvatska

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Hrvatske. Park je smešten u Gorskoj Hrvatskoj, između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i severozapadu i Ličke Plješivice na jugoistoku.

Plitvička jezera se sastoje od 16 jezera i dele se na Gornja i Donja.

Reč je, zapravo, o površini od oko 300 km2 u kojoj se isprepliću brojni slapovi koji nastaju prelivanjem jezera i bogata šumska vegetacija…

Osim što je najstariji, ovaj nacionalni park se smatra i jednim od najlepših zaštićenih područja u čitavoj Evropi.

Bez obzira što vodene površine Nacionalnog parka iznose tek 1% njegove ukupne površine, one su najatraktivniji i najposjećeniji deo.

Kravica, Bosna

Vodopad Kravica, smešten u južnom delu Bosne i Hercegovine, na oko 40 kilometara od Mostara predstavlja još jedan dokaz da je priroda bila veoma darežljiva prema ovom delu Planete. Mnogi smatraju da su ovo najlepši vodopadi Bosne, ali i Balkana.

Vodopadi Kravica su visoki i do 28 metara, a okružuje ih bogata šuma i prelepa tirkizna rečna voda.

S obzirom na to da su vodopadi reke Trebižat nastali prirodnim putem, država ih je stavila pod zaštitu. Oni su postali prava atrakcija koja privlači turiste iz celoga sveta.

U blizini vodopada nalazi se i mala pećina u kojoj se mogu videti stalaktiti od kalcijum karbonata, stari mlin i brodić, a moguće su i vožnje kanuom.

Reka Cetina, Hrvatska


Pravo pravcato čudo prirode nalazi se u našem komšiluku, na svega 7 kilometara od sela Vrlike u Dalmaciji na izvoru reke Cetine.

Cetina izvire na severozapadnim padinama planine Dinara i uliva se u Jadransko more, kao najduža reka u Dalmaciji.

Ona teče čak 105 km dok se ne spoji s Jadranom u staroj gusarskoj luci Omiš. Podzemne vode formiraju lavirint potoka pre nego što izbiju na svetlost, formirajući kristalne i modro-plave lagune. Jedna od njih svojim izgledom podseća na očnu jabučicu, pa je pored zvaničnog naziva Veliko vrilo, dobila nadimak “Oko Zemlje”.

Jezero Jasna, Slovenija

Jezero Jasna nalazi se na samom izlazu iz Kranjske gore, na Vršičkoj cesti, a refleksija planina u kristalnoj vodi stvara prelepu scenu. Oko samog jezera nalaze se prelepe pešačke i biciklističke staze sa kojih se pruža lep pogled na okolinu.

Iako ovo jezero nije toliko popularno kao Bled ili Bohinj, definitvno ga vredi posetiti.

Nacionali park Krka, Hrvatsak

Nacionalni park Krka udaljen je oko sat vremena vožnje od Zadra, tačnije, nalazi se u Šibensko-kninskoj županiji i obuhvata najlepši deo toka reke Krke, ali i donji tok reke Čikole.

Prirodni dragulj i srce Nacionalnog parka je reka Krka

Ona je dugačka 72,5 km i po dužini je 22. reka u Hrvatskoj. Izvor reke nalazi se u podnožju planine Dinare i udaljen je oko 3,5 km od Knina. Tu reka Krka započinje svoj put preko sedrenih barijera, kroz živopisni kanjon sve do mora. Niz reku, kojoj ukupni pad iznosi 224 m, nalazi se 7 prelepih vodopada.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: