Dok neki planiraju da predstojeće praznike provedu kod kuće kraj tv ekrana i u društvu najbližih, drugi maštaju o putovanjima

Ako spadate u ovu drugu grupu, pažljivo čitajte sledeće redove. Donosimo vam spisak najlepših zimskih destinacija.

Pakujte kofere, krećemo!

Laponija, Finska

Prva među destinacijama zasigurno je Laponija, bajkovita zemlja Deda Mraza, Irvasa, Aurore Borealis… Iako u celosti ne pripada državi Finskoj, predeo upravo ove države smatra se za jedan od najlepših, onih koje viđamo u novogodišnjim bajkama, odakle se iz čuvenog sela Deda Mraza sedi dekica na irvasima svake godine upućuje u domove dece širom sveta. Pored čuvenog Deda Mrazovog sela, ovde možete uživati u društvu upravo pitomih irvasa ili haskija koji će vas vući na sankama, kao i u i drugim snežnim aktivnostima u netaknutoj prirodi. Takođe ono što posebno ističe ovu destinaciju jeste i Aurora Borealis- neuobičajena pojava polarne svetlosti na noćnom nebu.

Beč, Austrija

Beč je jedno od omiljenih zimskih odredišta već decenijama, a njegova popularnost definitivno ne opada. Posetite bečki božićni sajam na različitim gradskim lokacijama, među kojima je glavni onaj na Rathausplatzu (trg ispred Gradske skupštine). Bilo da želite da probate lokalnu hranu ili kupite ručno pravljenje suvenire, Beč je mesto koje ima sve.

Kopenhagen, Danska

Tivoli vrtovi u Kopenhagenu tokom zimskih meseci se pretvaraju u bajkovit park koji nećete videti nigde drugde. Ukrasne lampice kroz vrtove su zadivljujuće, a ima više od 60 različitih štandova s hranom, slatkišima i raznim toplim napicima kako bi vas ugrejali u hladnoj zimi. Čak i nešto tako jednostavno poput šetnje uz kanale u Nyhavnu može se pretvoriti u čarobno iskustvo – to je savršen način da osetite pravi “hygge” (danski izraz za srećan i bezbrižan život).

Harbin, Kina

U gradu Harbinu, poznatom i kao grad leda, tokom zime organizuje se najveći svetski festival leda gde se umetnici nadmeću u pravljenju neverovatnih skulptura. Tokom dana uživaćete u snežnoj belini i izuzetnoj umetnosti u prirodi, dok uveče ovaj prostor postaje neuobičajeno bajkovit jer se tada pale na desetine hiljada šarenih svetala koja obasjavaju čitav prostor.

Prag, Češka

Grad koji mnogi smatraju najlepšim i najromantičnijim na svetu, svakako je i glavni grad Češke – Prag. Grad mostova, grad predivnih fasada, građevina, crkava,tornjeva, grad piva, dobre ulične hrane, divnih domaćine i istorije. Posebno bajkovit upravo kada padne sneg i zabeli prirodu. Kada se grad dodatno dekoriše ukrasima i kada se otvore neodoljive praznične pijace gde možete uživati u muzici, kuvanom vinu, chimney kolaču, u klizanju i razgovoru sa prijateljima kraj vatre.

Njujork, SAD

A za ljubitelje američkih romantičnih komedija, zimska idila ne može da prođe bez bajkovitog klizanja ispod ogromne novogodišnje jelke ispred Rokfeler centra u Njujorku. Ovaj bajkoviti prizor takođe će upotpuniti i zavejane ulice grada koji nikada ne spava, zamotanih prolaznika koji jure ne bi li se što pre zgrejali, saobraćajnih zastoja, ali i euforičnih prazničnih kupovina pred Božić i novogodišnju noć. Uz toplu kafu u izlogu kafeterije i pecivo sa cimetom ne sumnjamo da ćete iskusiti pravu zimsku idilu metropole.

Izvor:Svetlepote / Foto: Pexels

NE PROPUSTITE: