Ukoliko volite novogodišnju euforiju, jedan od ovih gradiva morate da posetite. Tokom decembra ove evropski destinacije se pretvore u pravu pravcatu zimsku bajku, a miris cimeta i kuvanog vina se oseća na svakom ćošku. Biti u jednom od ovih gradova u vreme novogodišnjih i božićnih praznika zaista je poseban doživljaj.

A pošto je do decembra ostalo jedva mesec dana, sada je vreme da počnete da planirate jedan lep zimski odmor.

Ovde se organizuju najlepši novogodišnji sajmovi. Dobra stvar je što nas do nekih od njih deli vas i samo nekoliko sati vožnje:

Kopenhagen, Danska– 17. novembar do 31. decembra

Park Tivoli, u glavnom gradu Danske tokom decembra postaje idealno mesto za porodičnu posetu zahvaljujući brojnim prazničnim atrakcijama i uživaju na velikim zelenim površinama. Grad je preplavljen božićnom rasvetom i ukrasima, a samo jezero na kom se nalazi pretvara se u klizalište.

Prag, Češka – 3. decembar do 6. januara

Prag je magičan tokom cele godine, a u decembru se pretvara u pravu pravcatu bajku. Zbog gotičke arhitekture koja dominira i slikovitim uličicama, u ovom gradu, zaista vlada neka posebna atmosfera.

Najveća božićni market smešten je na starom gradskom trgu, sa velikom božićnom jelkom i prelepim ukrasima. Na pijaci ćete naći tradicionalne češke rukotvorine, ali ui nezaobilazne kuvane kobasice i šarene kolače.

Rim, Italija od 1. decembra do 6. januara.

Glavna božićna pijaca u Rimu održava se u veličanstvenom ambijentu, u blizini antičkog stadiona Domicijana i oko veličanstvenih fontana među kojima je najpoznatija Fontana četiri reke iz 1651. godine – na Trgu Navona. Pijaca je posvećena dobroj veštici Befani, stoga ne čudi da se na tezgama pored ukrasnih predmeta i figura za ukrašavanje jasli, igračaka i bombona, ovde mogu naći i čarape prepune slatkiša koje ona navodno poklanja deci na praznik Sveta tri kralja. 

Beč, Austrija – 11. novembar do 26. decembra

Još od 1296. godine, Beč je domaćin jednom od najstarijih božićnih marketa. Svaki ćošak u ovom gradu je tokom decembra okićen, a posebno atraktivna je Gradska kuća. Upravo ovde ljudi neretko čekaju u redu i po nekoliko sati kako bi napravili savršenu fotografiju.

Božićna pijaca na Rathausplatz je jedna od najvećih u Evropi sa više od 150 drvenih štandova.

Pritom, to nije jedino mesto gde se održava market, tu je i plato ispred palate Šenbrun gde se nalazi fascinantna jelka koja će vas dočekati na ulazu i zamak sa ukrasima u pozadini će učiniti da se osećate kao da ste u nekom filmu.

Budimpešta , Mađarska – 18. novembar do 1. januara

U Budimpešti se Trg Vorošmarti za vreme praznika pretvori u čarobno mesto sa kog se širi primamljiv miris tradicionalnih medenjaka, kuvanog vina, cimeta sa obližnjih kućica.

Na dve otvorene bine se muzika izvodi uživo i stvara dodatnu prazničnu atmosferu pružajući ljudima priliku da se okruže zvucima božićnih pesama i tradicionalne mađarske muzike.

Da li ste do sad bili na nekom božićnom vašaru? Ukoliko imate preporuku, pišite nam u komentarima.

Švrćkanje.rs / Foto:

NE PROPUSTITE: