Ljudi koji su ovo osmislili, ali i izgradili su, možemo slobodno reći, pravi umetnici

Gde god da se okrenemo nalaze se fascinantne građevine. Danas donosimo listu najneobičnijih mostova. Kada smo krenuli u istraživanje nismo ni slutili na kakve ćemo fenomenalna arhitektonske bravure naići. Pogedajte samo:

“DNK” most

Singapur nikad ne prestaje da zadivljuje svojim arhitektonskim remek-delima! I ovom prilikom odneo je laskavu titulu grada sa najoriginalnijim mostom na svetu – The Helix. Ovaj pešačku most veza je preko singapurske reke, između gradskih poslovnih oblasti i Bayfront okruga. Dužina mosta je 280 metara.

Veliki reket

Mesta na kojima su izgrađeni stakleni mostovi su, u isti mah i fascinantna, ali i zastrašujuća. U Kini se nalazi 2.300 ovakvih mostova, a po našem, skromnom mišljenju, baš ovaj zaslužuje da se nađe na listi.

Ovaj gigantski most nalazi se u klisuri Huangteng u Kingjuanu. Ono po čemu se izdvaja je zbog jedinstvenog oblika nalik teniskom reketu, zbog čega je među turistima popularno poznat kao „veliki reket“.

Mi nismo baš sigurni da bismo smeli da zakračimo ovde, a vi?

Rotitajući most u Kopenhagenu

Sastoji se iz pet kružnih betonskih platformi koje su podržane čeličnim stubovima u središnjem delu. Tri od ovih pet stubova su usidreni čvrsto pod zemljom. Segment od dva kruga od 25 metara može da se okrene kako bi se brodovima omogućilo da prođu kroz kanal. Skiperi mogu da otvore most po potrebi uz pomoć čip kartice. Proces otvaranja traje 20 sekundi.

Most Ruyi

Most Ruyi je pešački most u Kini izgrađen da bi se prešla dolina Šenksianju. Izgradnja mosta počela je 2017. godine, a u 2020. je pušten “u rad”. Svojim neobičnim dizajnom privlači veliki broj turista ali samo oni najhrabriji se usude da zakorače na stakleno dno.

Nalazi se na visini od 140 metara iznad zemlje, a napravljen je tako da podseća na jade ruyi – kineski simbol za sreću.

Zlatni most u Vijetnamu


Ova konstrukcija oduzima dah, a godišnje preko nje prošeta hiljade turista. Vijetnam je inače poznat po svojim spektakularnim mostovima, a ovaj je svakako jedan od njih.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: