Pogled koji se pruža sa ovog vidikovca je spektakularan, a malo ljudi zna za njega.

Tok reke Nišave usekao je čudesnu klisuru između severnih ogranaka Suve planine i južnih padina Svrljiških planina i napravila pravi raj za ljubitelje netaknute prirode, raftinga, alpinizma, planinarenja i paraglajdinga.

E, baš zato, kako bi svi posetioci mogli da uživaju u pogledu na pejzaže rečne doline Nišave i Sićevačke klisure, 2021. godine napravljen je ovaj vidikovac.

Nalazi se na svega 14 km od Niša i, zaista, ga vredi posetiti.

Da biste stigli do ovog vidikovca, dovoljno je da u mapi ukucate “Śićevo panorama”. Kada stignete do fudbalskog stadiona, samo nastavite pravo i tamo vas očekuje magičan pogled.

Reč, dve o Sićevačkoj klisuri

Sićevačka klisura je deo kanjona reke Nišave koji se nalazi na putu prema Sofiji, leži između severnih ogranaka Suve planine i južnih krajeva Svrljiških planina. Dugačka je 17 km i podeljena na dva dela, donju i gornju klisuru.

Zahvaljujući živopisnim predelima, očuvanim prirodnim vrednostima i jedinstvenom florom i faunom klisura je 2000. godine proglašena za Park prirode i zaštićeno je područje sa značajnim ekološkim i kulturnim dobrima.

Prema predanjima i legendama koje su se prenosile sa kolena na koleno, Sićevaćka klisura bila je predeo u čijim lepotama je uživao i sam Sveti Sava na svojim putovanjima.

Prema predanju, nedaleko od naselja Sićevo monah je ožedneo i zatražio malo vode od jedne meštanke,
međutim ona nije imala vode, te je mogla samo da mu da vino. Kad je Sveti Sava okusio božansko piće sa sićevačkih padina, blagoslovio je selo i vinograde.

Orijent expres kroz Sićevačku klisuru

Kroz Sićevačku klisuru, paralelno sa Nišavom, izgrađeni su železnička pruga 1886. i nišavski međunarodni magistralni put 1964. godine. Nišavska železnica koja prolazi kroz dolinske useke Sićevačke klisure deo je velike svetske železničke magistrale (London – Pariz – Beograd – Niš – Sofija – Istanbul).

Putnici vozova, između ostalog „Orijent ekspresa“, prvi su imali prilike da se dive oštrim liticama masiva Kusače.

Od znamenitosti Sićevačke klsure i onoga što turisti mogu da vide na putu ka vidikovcu je manastir Svete Bogorodice, manastir Svete Petke Iverice u obližnjem selu Ostrovica, Hidrocentrala “Sveta Petka “ koja je izgrađena prema projektu Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića i koja je puštena je u rad 1908. godine kada je osvetlila prvu kuću u Nišu.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: