Nakon praznika i svih salvlja, vrerme je da počnemo da razmišljamo o prolećnim putovanjima i izletima. Danas vam donosimo nekoliko predloga ukoliko ne volite duga putovanja. Obilazimo najlepša mesta u Srbiji koja, zaista, vredi posetiti.

Na današnjem spisku će se naći najlepši vodopadi. Iznenadićete se koliko ih, zapravo, ima širom zemlje.

Kaluđerski skokovi

Vodopad Kaluđerski skokovi relativno je skoro otkriven. Ovaj vodopad, visok 232 metra, zvanično je najviši u Srbiji, a nalazi se na Staroj Planini u blizini sela Topli Do i ispod vrha Midžor.

Krupajsko vrelo

U Žagubici, na mestu gde se Beljanica spušta u Homoljsku kotlinu, nalazi se vrelo Mlave, i na oko 35 kilometara od Žagubice, u zapadnom podnožju planine, u dolini Krupajske reke, leži skriveno Krupajsko vrelo.

Plavo zelena voda, promenljivih nijansa koje skoro da hipnotišu posmatrača, ispunjava duboko, ledeno jezero.

Vodopad Prskalo

Vodopad Prskalo se nalazi na obroncima Kučaja, u dolini reke Nekudovo, udaljen 13 km od najbližeg naselja Resavica u opštini Despotovac. Visina vodopada je 15 metara, a zanimljiva je činjenica da je siromašan vodom, čak i u proleće, ali ipak nikada ne presušuje.

Vodopad Perućac

Vodopad Perućac se nalazi u blizini Bajine Bašte, na reci Vrelo, na samom ušću ove reke u Drinu. Reka Vrelo je poznata još i kao reka godina, jer je dugačka 365 m, onoliko koliko ima dana u godini. Izvoršte ovde reke je na visini od 234 m i predstavlja jako kraško vrelo koje čini ovu reku izuzetno bogatu vodom. Sam vodopad Perućac je visok 10 m. Voda na ovom mestu je izuzetno čista a temperature vode je konstantna tokom cele godine i varira između 8 i 10 °C.

Veliki buk

Veliki Buk ili Lisine je vodopad u istočnoj Srbiji, na padinama Beljanice. Vodopad se nalazi na rečici Vrelu, desnoj pritoci reke Resave. Smešten je na oko 380 metara nadmorske visine, u blizini Resavske pećine. Prema tipu nastanka spada u akumulacione vodopade, nastale akumulacijom bigra. U podnožju je formirano jezerce male dubine, okruženo bigrenim blokovima. Zajedno sa izvorom rečice Vrelo pod zaštitom je države, kao spomenik prirode „Vodopad Lisine“ i kao objekat geonasleđa Srbije.

Vodopad Gostilje

Gostiljski vodopad je jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora. Nalazi se u selu Gostilje na 25 km od centra Zlatibora.

Na Gostiljskoj reci, ispred ušća u reku Katušnicu, voda se obrušava sa 20 m visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven vodopad. Nizvodno od vodopada potok gradi veći broj manjih vodopada i slapova sve do ušća u reku Katušnicu.

Vodopad Ripaljka

Jedan od najlepših vodopada u Srbiji nalazi se na svega 5 km od Sokobanje, na planini Ozren. Vodopad Ripaljka je od 1949. godine pod zaštitom države kao prirodno dobro.

Vodopad Bigar

Odseci vodopada Bigar nastali su taloženjem istoimenog lakog rupičastog kamena (bigar), a preko nekoliko odseka, odnosno stepenica, prelivaju se slapovi vode. Ovaj vodopad, takođe je neobičan jer se uzvodno od njega nalazi još jedna prirodna atrakcija koju čine više manjih vodopada u koritu reke i tri manja jezera sa bistrom vodom.

Nalazi se na Staroj planini, na oko 450 metara nadmorske visine.

Vodopad Tupavica

Vodopad Tupavica nalazi se na Staroj planini, u blizini sela Dojkinci. Smešten je u jednom od najlepših predela parka prirode Stara planina. Za razliku od većine ostalih staroplaninskih vodopada, vodopad Tupavica je veoma lako dostupan svakome ko želi da ga poseti. Udaljen je od puta svega 50 metara, a preporučeno je da do njega idete pešaka ili biciklom, jer je udaljen svega 4,5 kilometara od planinarskog doma Dojkinci. 

Izvor:Nationalgeographic.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: