Ovom cveću mraz i niske temeprature ne mogu ništa

Složićete se sa nama da ništa ne može da podigne raspoloženje u zimsko jutro kao jutarnja kafa i pogled na cveće koje raste. Ne postoji to doba godine kada cveće posustaje i nastane „mrtav period“. Upravo tokom hladnijih meseci počinje da bujaju neke od najlepših cvetnica. Jedna takva je i jasmin.

Iako se jasmin povezuje sa prolećnim periodom, postoji jedna vrsta koja cveta isključivo zimi. Ova biljka je prilično otporna na niske temperature. U zavisnosti od temperature okoline, cveta od sredine zime, pa sve do sredine proleća.

GOTOVO SVE SRPSKE PORODICE JE GAJE, A NISU NI SVESNE KOLIKO JE OTROVNA – Ako Imate OVU Biljku I Vi, Odmah Je Izbacite Iz Kuće

Zimski jasmin (Jasminum nudiflorum) je biljka koja za vreme blagih zima cveta u period od januara do marta. Cvetovi su žute ili bele boje. Zanimlivost vezano za ovu vrstu jasmina je ta da je ovo jedina vrsta koja ne miriše.

Raste u obliku grma koji može da naraste u visinu 3 m i širinu 3 m. Raste kao listopadna vrsta mada u nekim drugim klimatima može da raste kao zimzelena vrsta. Cvetovi su najčešće žute boje prečnika 2, 5 cm, bez mirisa i svaki od njih ima po 6 latica.

UBEDLJIVO NAJNEOBIČNIJI I NAJLEPŠI CVET NA SVETU – Ovako Se Neguje I Gaji SREBRNA KIŠA

Razmnožava se putem reznica mada se često pusti koren koji se ubira u proleće i stavlja u vazu. Može da se razmnožava i putem semena, međutim tada je setvu potrebno obaviti u stakleniku. Kada se biljka počne razvijati tokom prve godine treba je ostaviti da prezimi u stakleniku a tek naredne godine u jesen je treba posaditi u vrtu. Ova vrsta voli sunčana mesta ali uspeva i u polusenovitim mestima. Dosta brzo raste i nakon što se posada grane mogu da narastu do dužine 1 m.

Orezivanje zimskog jasmina nije poželjno raditi često ali se preporučuje da se rezidba obavi u periodu nakon cvetanja.

EVO KAKO DA OD PLASTIČNIH FLAŠA NAPRAVITE UNIKATNE SAKSIJE ZA CVEĆE – Nećete Potrošiti Ni Dinar, A Prostor Će Izgledati Fenomenalo (VIDEO)

Osim zimskog jasmina, vrste koje odlično podnose niske temeprature i idelne su za zimu su:

  • Dan i noć
  • Ciklame 
  • Narcis
  • Božitkovina 
  • Erika
  • Jagorčevina 

Švrćkanje.rs/Baštovanka.com / Foto: Pixabay

NE PROPUSTITE: