Iako se nalazi nedaleko od nas, malo ko je čuo za ovaj gradić

U srcu Istre nalazi se Hum— šarmantni gradić koji s ponosom nosi titulu „Najmanjeg grada na svetu“. Sa samo 100 metara dužine i 30 širine, ovaj srednjovekovni grad danas ima svega 30-ak stanovnika. Uprkos svojoj maloj veličini, Hum je mesto koje ima veoma bogato kulturno nasleđe i istorijski značaj.

Grad Hum je prema legendi nastao sasvim slučajno. U drevna vremena najveći graditelji u okolini su bili moćni divovi, epski junaci koji su svojim radom oblikovali izgled zemlje. Nakon mukotrpnog rada izgradnje okolnih utvrđenja poput Motovuna, Grožnjana i Roča, njima je preostalo nešto kamenja i stena, pa su odlučili da naprave nešto lepo za svoju dušu. Tako je podignut mali grad Hum, koji je tu ostao do danas.

Prema istorijskim podacima, Hum je nastao u 11. veku, osnovali su ga stari Rimljani. Tokom srednjeg veka, postao je deo moćnog vojvodstva Akvileje i od tada je ostao vitalna strateška tačka za region. Hum, sa jednom kapijom i samo dve kaldrmisane uličice oivičene kamenim kućama, ima dve crkve iz 12. veka. Crkva Svetog Jeronima, ukrašena prelepim romaničkim freskama, i Crkva Svetog Jakova sa veličanstvenim zvonikom, predstavljaju značajne znamenitosti. Još jedna ključna atrakcija je „Lođa“, zgrada u gotičkom stilu koja je nekada služila kao sala za javne sastanke, a sada se nalazi mali muzej koji priča o istoriji Huma i okolnog regiona.

Okružen bujnim zelenim brdima i vinogradima koji proizvode visokokvalitetna vina, „Najmanji grad na svetu“ je poznat i po likeru „biska“ koji se pravi od lokalnog bilja. Ovaj tajni recept datira pre impresivnih 2.000 godina i pažljivo ga čuvaju vlasnici jedine gradske gostionice.

Atmosfera u Humu je mirna i opuštena, a meštani poznati po svojoj toplini i gostoprimstvu dočekuju posetioce raširenih ruku.

U video snimku pogledajte detaljnije kako izgleda ovaj šarmantni gradić:

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Naick & Kim

NE PROPUSTITE: