Stounhendž, piramide i još je mnogo primera građevina koje su nastale vekovima unazad, a niko ne može da objasni na koji tačno način, uzimajući u obzir da tehnologija nije bila razvijena tada.

Inženjeri se slažu da bi neke građevine i danas bilo izazovno sagraditi. Pomenuti Stounhendž svi znamo, ali danas pričamo o manje poznatim, možemo slobodno reći, arhitektonskim čudima za koje nije čuo velikli broj ljudi.

Tikal – Gvatemala

Drevna građevina Maja, koja se prema mišljenju istraživača nekada zvala Lak Mutal, danas je obrasla gustom džunglom. Hram Dvoglave zmije, se među drevnim svetilištima ističe kao jedna od najviših pretkolumovskih građevina na zapadnoj hemisferi.

Tikal je nekada bio prestonica osvajačke države, koja je vremenom postala jedno od najmoćnijih kraljevstava drevnih Maja. Iako monumentalna arhitektura na ovom mestu datira još iz IV veka pre nove ere, ona je svoj vrhunac dostigla tokom klasičnog perioda.

Tikal - Gvatemala

Na nalazištu se nalazi niz kamenih hramova piramidalne strukture, podignutih na velikim platformama, sa širokim stepenicama koje vode ka svetilištu i ukrašenim fasadama. Naučnici veruju da arhitektonski obrasci imaju svoje paralele u astrologiji, iako – kako navode – kada je reč o Tikalu, ima još mnogo toga da se istraži.

Od 1979. godine on se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Tikal - Gvatemala

Borobudur – Indonezija

Ovaj poznati budistički hram, koji datira iz 8. i 9. veka, nalazi se u centralnoj Javi. Građen je u tri nivoa: piramidalna osnova sa pet koncentričnih kvadratnih terasa, tri kružne platforme i, na vrhu, monumentalna skulptura.

Ukrašen je finim niskim reljefima, ukupne površine je 2.500 m2. Oko kružnih platformi nalaze se 72 otvorene kupe, od kojih svaka sadrži statuu Bude.

Spomenik je obnovljen uz pomoć Uneska sedamdesetih godina prošlog veka.

Borobudur - Indonezija
Borobudur - Indonezija

Sigirija – Šri Lanka

Sigirija ili Lavlja stena. Ovaj lokalitet datira iz vremena vladavine kralja Kasiape (477-495. n.e.), koji je izabrao ovo mesto za svoju novu prestonicu. Na vrhu stenskog stuba koji je visok 200 metara sagradio je palatu do koje se može doći samo kroz usta ogromnog uklesanog lava.

Od 3. veka pre nove ere, stenoviti plato Sigirija služio je kao manastir, dok u drugoj polovini 5. veka, Kasijapa nije odlučio da ovde izgradi kraljevsku rezidenciju. Nakon njegove smrti, Sigirija je ponovo postala budistički manastir sve do 14. veka, kada je napuštena.

Zapadni zid Sigirije bio je skoro u potpunosti prekriven freskama nastalim tokom vladavine Kasijape. Do danas je sačuvano osamnaest fresaka.

Sigirija - Šri Lanka

Freske prikazuju nage žene i smatraju se ili portretima Kadapinih žena i konkubina ili sveštenica koje izvode verske rituale. Uprkos nepoznatom identitetu žena prikazanih na freskama, ove jedinstvene drevne slike slave žensku lepotu i imaju neverovatan istorijski značaj.

Sigirija je jedan od najvrednijih istorijskih spomenika Šri Lanke, a lokalno stanovništvo ga naziva i Osmim svetskim čudom. Ovaj drevni kompleks palate i tvrđave ima veoma veliku arheološku vrednost i privlači hiljade turista svake godine.

Sigirija - Šri Lanka

Palata se nalazi u srcu ostrva između gradova Dambulla i Habarane na masivnoj stenovitom platou na 370 metara nadmorske visine. Danas kompleks tvrđave obuhvata ostatke srušene palate, okružene širokom mrežom utvrđenja, ogromnim vrtovima, barama, kanalima, uličicama i fontanama.

Sigirija - Šri Lanka

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: