Arhitekte koje su konstruisali ove neverovatne zgrade su nas, blago rečeno, ostavili bez daha

Ajfelov toranj, koji važi za jedno od većih čuda arhitekture, je mala beba za ove građevine. Nije ni čudo što godišnje beleže milionske posete turista.

 Kula Ambulavava

nalazi se u blizini grada Gampole u središnjoj provinciji.

Ambulavava je izgrađena 2009. godine i od tada je postala jedno od najpoznatijih turističkih destinacija u regionu. Visoka je oko 48 metara i ima jedinstven spiralni dizajn koji podseća na zmajsku kičmu, a uzdiže se na visinu od preko 1.000 metara nadmorske visine.

Vat Sam Phran

Na oko 50 km zapadno od Bangkoka, nalazi se Vat Sam Phran ili “Hram zmaja”, kako ga još nazivaju.

Reč je o budističkom hramu koji je zvanično registrovan 1985. godine.

Prepoznatljiv je po visokoj ružičastoj cilindričnoj strukturi zgrade visoke 17 spratova i gigantskom crveno-zelenom zmaju koja se uvija oko cele građevine.

Subramaniya Swamy Temple, Indija

Ovo je hinduistički hram u Indiji, posvećen bogu Muruganu (poznatom i kao Kartikeja i Subramanija Svami). Ovaj hram se samo jedno od Muruganovih „šest prebivališta“, ali je i najpopularnije. Izgrađeno je tokom šestog veka, a veruje se da je ovo mesto gde je Murugan ubio demona Surapadmana i oženio se Deivaianai, ćerkom Indre, kralja neba.

Vat Rong Khun, Tajland

Mesto gde se arhitektura i umetnost savršeno prepliću.

Vat Rong Khun, poznatiji kao Beli hram, je budistički hram i jedan od najprepoznatljivijih hramova u Pa O Don Čaju, okrug Mueang, provincija Čijang Rai. Hram privlači veliki broj posetilaca što ga čini jednom od najposećenijih atrakcija Čiang Raja. Beli hram je napravio Chalermchai Kositpipat, nacionalni umetnik, a za posetioce je zvanično otvoren 1997. godine.

Primarna konstrukcija hrama čini osnovni betonski okvir i drveni krov. I dok se, kada se gleda izdaleka, čini da je napravljen od svetlucavog porcelana, nakon detaljnijeg pregleda postaje očigledno da se zaslepljujući efekat postiže mešavinom bele boje i providnih staklenih komadića.

Dendera hram, Egipat

Kompleks hrama Dendera nalazi se oko 2,5 kilometara jugoistočno od Dendere u Egiptu. To je jedan od najbolje očuvanih hramskih kompleksa starog Egipta, a zidove ove veličanstvene građevine krase drevni hijeroglifi.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/The Buddymoon/

NE PROPUSTITE: