Ove pojave su pravi spektakl za oči.

Danas vas upoznajemo sa najneobičnijim fenomenima koji su se odigrali na nebu.

Aurora borealis

Jedna od najpoznatijih i najmističnijih pojava na nebu su svici, poznati kao Aurora borealis ili Severna svetlost. Ovi prelepi svetlosni prikazi javljaju se na visokim geografskim širinama, poput Arktika, i predstavljaju spektar boja koji plesom igra na noćnom nebu. Od zelene do ljubičaste, ove svetlosne trake oduzimaju dah i ostavljaju posmatrače bez reči.

Perseidi – Kiša padajućih zvezda

Svake godine u avgustu, nebo nas časti jednim od najveličanstvenijih meteoroloških događaja – kišom padajućih zvezda poznatom kao Perseidi. Ova meteorska kiša nastaje kada Zemlja prolazi kroz trag ostavljen od strane kometa Swift-Tuttle.

Milioni sitnih meteora zapale se dok ulaze u Zemljinu atmosferu, stvarajući prelepe svetleće tragove koji brzo prelaze preko neba. Ovo je prava poslastica za astronome i romantičare koji svoje želje mogu ispuniti “uhvativši” padajuću zvezdu.

Halo – Obruči oko Sunca i Meseca

Kada su atmosferski uslovi pravi, možemo svedočiti izuzetnoj pojavi poznatoj kao halo – obruči koji se pojavljuju oko Sunca i Meseca. Ovi svetlosni obruči nastaju kada sunčeva ili mesečeva svetlost prolazi kroz ledenaste kristale u atmosferi, koji lome svetlost i stvaraju prelepe obojene krugove. Ova mistična pojava ostavlja nas bez daha i često se smatra proročanstvom nečeg posebnog.

Supermesec

Jedan od najimpresivnijih prizora na nebu je supermesec, fenomen u kojem se pun Mesec pojavljuje izuzetno velik i svetao. To se događa kada je Mesec u tački svoje orbite koja je najbliža Zemlji, što ga čini vizuelno većim od uobičajenog.

Supermesec privlači pažnju i oduzima dah svakom posmatraču koji zastaje da uživa u njegovoj veličanstvenosti, a 3. jula ove godine ovaj fenomen će biti vidljiv širom sveta. Međutim, najbolji prizor se očekuje na mestima sa manjom svetlosnom zagađenošću.

Izvor:24.sedam.rs / Foto:Unsplash/Pixaby

NE PROPUSTITE: