Ovo je čist dokaz da je priroda neočekivana, neukrotiva i potpuno fascinantna

Ovi fenomeni su očaravajući i ponekad je teško poverovati da se zaista događaju u današnje vreme. Neke, ni nauka ne može da obajsni.

Da ne dužimo dalje… Ovo je top 5 prirodnih fenomena:

Vulkanska grmljavina

Da, dobro ste pročitali, vulkani zaista mogu da grme i ovaj prirodni fenomen izgleda spektakularno.

Vulkanska grmljavina, kako istraživanja pokazuju, rezultat su prelaska elektrona na više elektronske nivoe, u okviru atoma ili molekula. Sama gmljavina je način na koji priroda balansira i oslobodi se viška elektriciteta.

Ista stvar zapravo se dešava prilikom regularnih grmljavina, ali je mnogo lakše razumeti kada gromovi dolaze iz neba, a ne vulkana. O objašnjenju ove pojave tek će se vršiti istraživanja koja će u potpunosti objasniti prirodni fenomen vulkanske grmljavine.

Kamenje koje se pomera

U mestu Racetrack Playa , u Dolini smrti nalazi se kamenje koje se samo pomera. Ono je teško oko 350 kg a za sobom ostavlja tragove.

Iako u prvi mah izgleda kako da kamenje stoji tu, nakon nekog vremena pojave se tragovi koji govore suprotno.

Naučnici obnjašnjavaju da ovaj fenomen ovako: Na ovom mestu nalazi se osušeno korito reke. Nakon obilnih padavina ono se natopi vodom, pa blato postane mekano, a po njemu kamenje klizi. Ovo objašnjenje je za određeni broj naučinka prihvatljivo, dok drugi odbacuju ovu tezu s obzirom da se radi o kamenju koje je, kao što smo već rekli, teško neverovatnih 350 kilograma.

Svetleća plaža

Ne, nije reč o šali, niti o fotošopu. Plaže koje sijaju postoje i to na nekoliko mesta na svetu. Sjaj ili svetlost koja se vidi noću emituju zapravo živa bića, odnosno – planktoni

Oni se smatraju glavnim odgovornim stvorenjima za ovaj bioluminiscentni fenomen. Stvorenja emituju svetlost koja se vide samo noću, u mraku. Plaža u „Vadhu“ je ispunjena mikroorganizmima i mikrobima koji emituju svetlost koji imaju prirodni kapacitet da proizvede plavi sjaj, a baš zato je ovo mesto postalo vrlo popularno, te ga hiljade turista godišnje poseti.

Gde god se planktoni nađu, to mesto će svetliti, tako da ne samo voda, već i pesak duž obale će sijati noću. 

Osim na Maldivima, ovaj nestavarni prizor se može videti i na Jamajci, San Dijegu, Australiji, Tajlandu i Vijetnamu.

Vatrena duga

Ovaj atmosferski fenomen javlja se kada je Sunce visoko na nebu, i njegovo svetlo prolazi kroz prozaični cirus na velikoj visini, koji je napravljen od heksagonalnih pločastih kristala. Sunčeva svetlost prolazi kroz vertikalnu stranu kristala i izlazi na zadnju stranu, pri čemu dolazi do refrakcije (prelamanja) kao kroz prizmu i dobija se niz vidljivih boja. Kada su kristali, u okviru cirusa, savršeno postavljeni, rezultat je brilijantan spektar boja koji podseća na dugu.

Kiša riba u Hondurasu

Kiša riba dešava se u periodu između maja i jula. Sve počinje skupljanjem tamnih oblka, grmljavinom i pljuskom, da bi se nakon oluje na ulici našlo nekoliko stotina riba.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: