Turiste željne avanture i adrenalina ništa ne može da spreči da posećuju i ova veoma opasna, ali prelepa mesta.

Da je priroda pravi umetnik pokazuje nam svakog dana. Međutim, iako su neki predeli izuetno lepi, isto toliko su i opasni. Donosimo vam spisak 7 najopasnijih turističkih atrakcija. Krenimo redom:

MONBLAN

Kada se sve uzme u obzir najrizičnija prirodna atrakcija od svih je – Monblan.

Planinski lanac koji se prostire u Francuskoj i Italiji i ulazi u Švajcarsku, odgovoran je za oko 100 smrtnih slučajeva u proseku svake godine.

PLANINA HUŠAN – KINA

Planina Huašan jedna je od onih mesta sa kojih se pruža spektakularan pogled, ali se preporučuje poseta samoukoliko ste veoma hrabri. Nalzi se na visini od 2.154 metra. Tu se nalazi i nekoliko taoističkih hramova, zbog čega je, takođe, veoma zanimljiva turistima.

Pešačke rute ove planine su svrstane u jedne od najspektakularnijih na svetu, ali i u red najopasnijih. Dok koračaju, šetači su vezani sigurnosnim pojasevima dok prelaze preko dasaka i stepenica ugrađenih u stene.

SKOK U VULKAN

Da, dobro ste pročitali, i ovako nešto postoji. Ova adrenalinska zabava odvija se iznad aktivnog vulkana Viljarika u Čileu. Do njega se stiže helikopterom, a prilikom skoka se laca može videti sa udaljenosti do 100 metara.

VELIKI KANJON – SAD

Iako ne biste rekli da je toliko pasno mesto, zvanični podaci govore da se svake godine zabeleži 12 smrtnih slučajeva i 21 nesreća i to uglavnom pri pokušaju turista da naprave zanimljive fotografije.

HAIKU STEPENICE -HAVAI

Na havajskom ostrvu O’ahu postoji stepenište koje izgleda kao da vodi u raj. Morate se popeti na 3.922 metalnih stepenika na takozvanom „stepeništu za raj“ da biste došli do vrha u planinama Koolau.

Problem je što je penjanje uz stepenice zvanično zabranjeno. Uspon, koji traje oko pet sati, oduvek se smatrao rizičnim, ali je od 2015. postao potpuno nesiguran. Tada je nevreme oštetilo već oštećeno stepenište.

Još 1987. godine penjanje je zabranjeno. Godine 2005. izvršeno je renoviranje stepenica koje je izgradila američka mornarica u Drugom svetskom ratu i koje su vodile do tajnog radio tornja.

Zaštitari redovno patroliraju, jer mnogi turisti zanemaruju zabranu. Oni koji su uhvaćeni suočavaju se sa kaznom do 600 dolara.

CAMINITO DEL REY – ŠPANIJA

Ovu stazu koja je široka svega 1 metar, a nalazi se na visini od 100 metara nazivaju još i stazom smrti. Nalazi se u blizin Malage, a u jednom periodu je bila potpuno zatvorena za turiste nakon niza nesreća koje su se tu dogodile.

Ipak, staza je 2014. godine renovirana po ceni od 2,4 miliona evra, da bi 2015. godine ponovo bila otvorena. Sada je, međutim, dozvoljeno samo 400 planinara na stazi, koja je ukupno dugačka 7,7 kilometara i vodi kroz klisure 2,9 kilometara.

TROLOV JEZIK – NORVEŠKA

„Trolov jezik“ viri iz vertikalne planine 700 metara iznad površine. Sa ove, živopisne, litice pruža se veličanstven pogled na jezero Ringedalsvatnet u Skjeggedalu. Nastala je pre nekoliko hiljada godina, kada se deo planine odvalio od ostatka i ostao da štrči.

Da bi se došlo do ovog mesta neophodno je pešačiti nekoliko sati kroz planine i vodopade. Iako ne postoji nikakva zaštitna ograda, mnogi turisti koji žele da osete adrenalin i avanturu ipak odluče da posete „Trolov jezik.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: