Putnici koji se zapute na ove destinacije pretrnu dok ne slete. Donosimo vam spisak najopasnijih aerodroma na svetu.

Na ove aerodrome mogu sletjeti samo piloti s velikim iskustvom ili oni koji ispunjavaju određene kriterije.

Madeira, Portugal

Oni koji su iakad iši na Madeiru znaju da je ostrvo poznato po teškim sletanjima, zbog jakog vetra i čestih turbulencija.

Dodatno plaši i činjenica da se sa obe strane piste za sletanje nalazi provalija. Avgeeksima (zaljubljenicima u avijaciju) se toliko sviđa Madeira da je aerodrom izgradio platformu pored piste kako bi oni gledali kako piloti daju sve od sebe da prizemlje avion.

Leh, Indija

Dvadesettreći najviši aerodrom na svetu ne zvuči previsoko dok ne shvatite da se aerodrom Leh nalazi na nešto više od 3.250 metara iznad nivoa mora.

Okružen planinama, s kratkom pistom, pravi je izazov za pilote. Zbog jakih vetrova koji duvaju u popodnevnim satima, aerodrom je otvoren samo ujutru.

St Maarten na Karibima

Ova pista za sletanje se završava tik uz plažu, što znači da avioni sleću tačno iznad plivača.

Iako izgleda zabavno, to je opasna stvar, a jedna žena je 2017. godine stradala od eksplozije mlaznog motora dok je bila na plaži. Za one koji su u avionu, poletanje je nešto strašnije od sletanja, budući da se krećete pravo prema planini koja se uzdiže iznad aerodroma.

Paro, Butan

Paro je jedini međunarodni aerodrom u Butanu, ali samo nekoliko pilota ima dozvolu da tamo sleće, jer je prilaz težak. Sletanja su dozvoljena samo u uslovima dobre vidljivosti, jer nema radara.

Lukla, Nepal

Vetar i kratka pista veoma otežavaju sletanje. Ovaj aerodrom nazivaju najopsnijim na svetu, jer se nalazi na litici, između dve planine. Samu pistu od provalije deli samo 527 metara.

Da bi pomogao avionima da uspore, aerodrom je čak i nagnut.

Izvor:Klix.ba / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: