Neke palate se koriste kao zvanične rezidencije, neke polovično, a neke su u potpunosti otvorene za javnost.

Ove građevine, koje danas očaravaju svojim izgledom, pravljene su kako bi simbolizovale bogatstvo, moć i veličinu monarha i države. U njima su vladajuće porodice živele u luksuzu i raskošu, a danas su pojedine u potpunosti otvorene za javnost, pretvorene u muzeje koji svedoče o prošlim vremenima.

Ovo su građevine u kojima su se neretko donosile važne državne odluke, a danas su prava arhitektonska čuda.

Na ovom spisku nalaze se najraskošnije među njima:

Palata vetrova

Nalazi se u Džajpuru, Palata vetrova, šapuće tajne bogate istorije i arhitektonskog sjaja Radžastana. Dizajnirana je tako da je omogućavala ženama vladara da posmatraju ulične svečanosti dok ostaju skrivene od pogleda javnosti. 

Praški zamak

Kraljevi Češke i carevi Svete Rimske carevine stolovali su u drevnom Praškom zamku, koji je izgrađen tokom 9. veka. Iako je ranije bio dom kraljevskih i carskih porodica, danas se u njemu nalazi zvanična rezidencija predsednika Češke Republike.

Bakingemska palata

Od 1837. godine se u Bakingemskoj palati u Londonu nalazi dom britanske kraljevske porodice.

U palati se nalazi 775 soba, uključujući 19 državnih soba, 52 kraljevske sobe i sobe za goste, te 92 kancelarije i 78 kupatila.

Palata Šambor

U dolini Loare nalazi se veličanstvena palata Šambor, remek delo francuske renesansne arhitekture i svedočanstvo ekstravagancije kralja Fransoa I.

Zamak Nojšvanštajn

Izgrađen je po nalogu kralja Ludviga II od Bavarske u 19. veku, a inspirisana je romantičnim idealima srednjovekovnog viteštva i germanske legende.

Palata Pena

Smeštena na vrhu maglovitih brda Sintre u Portugalu, palata Pena stoji kao divno remek delo romantične arhitekture 19. veka. Ovaj zamak iz bajke nastao je po želi kralja Ferdinanda II.

Palata Hofburg

Carska palata u Beču je izgrađena u 13. veku i ranije je bila dom dinastije Habsburg.

Velika palata

Smeštena u srcu Bangkoka, Velika palata je arhitektonski dragulj koji oličava sjaj tajlandske kraljevske porodice i kulture. Izgrađen 1782. godine, ovaj veličanstveni kompleks služio je kao zvanična rezidencija kraljeva Sijama preko 150 godina.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: