Manastir Privina Glava jedan je od najstarijih, ali i najlepših manastira u ovom delu Srbije.

Bogata istorija, prepoznatljiva arhitektura i prelepa priroda oko njega glavne su karatkteristike ovog mesta.

Privina Glava je najzapadnije smešten manastir od svih 16 Fruškogorskih manastira. Pripada opštini Šid, a udaljen je svega 5 km od centra grada.

Ovaj manastir je mesto gde se istorija, vera i priroda sjedinjuju kako bi stvorili jedinstveno duhovno iskustvo. Na ovom mestu ćete osetiti istinski mir i rasterećenje od užurbanog života na koji smo svi navikli.

Istorija Manastira Privina Glava seže daleko u prošlost, a postoji i dve teorija o nastanku samog manastira, ali i načinu na koji je dobio ime.

Ona, češće spominjana jeste priča u kojoj se kao glavni lik pojavljuje izvesni vlastelin, kome je ime bilo Priva. Prema ovoj verziji on je zaslužan za gradnju ove svetinje, još tokom 12. veka, ali bliži podaci o njemu ni dan danas ne postoje i ne može se sa sigurnošću reći ko je on bio.

Po drugom predanju, svetinja se zove Privina glava zbog okrutnosti despota Vuka Brankovića prema graditeljima koji su se drznuli da ga prevare.

Naime, Branković je majstorima dao novac za izgradnju svetinje, ali su oni pobegli a da svetinju nisu izgradili. Ljutit što su ga prevarili, despot je angažovao ljude da pronađu i uhvate majstore i presude im po tadašnjim zakonima koji su nalagali da svako ko je dao obećanje a nije ga ispunio bude tretiran kao lopov i bude lišen života.

Manastir ima dugu i burnu istoriju, a uprkos svemu uspeo je da opstane i danas bude mesto koje veliki broj ljudi želi da poseti.

U vreme kada su se vodili ratovi između Turske i Austrije, manastir je bio zapušten i oronuo. Tek u 18. veku monasi su počeli da dolaze na ovo mesto i započeli obnovu zdanja. Na mestu nekadašnje crkve tada su izgradili novu.

Tokom Drugog svetskog rata, manastir Privina glava je uspeo da izbegne razaranje, za razliku od nekih drugih Svetinja. Ipak, ostao je bez značajnih relikvija, čuvanih u manastirskoj riznici, a tom prilikom su i monahinje bile proterane.

Između 2004. i 2010. godine, u okviru manastirskog kompleksa, podignute su tri crkve koje oduzimaju dah. 

Ono što je zaista neponovljivo u Manastiru Privina Glava je umetnost rezbarija kojom je ukrašen ikonostas. Stručnjaci tvrde da ne postoji lepše ostvarenje takve vrste umetnosti.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Vojvodina uživo

NE PROPUSTITE: