Mesto koje čuva bogatu istoriju, mesto gde su ispijali kafu i ručali kraljevi, kardinali i drugi ugledni ljudi nalazi se u Austriji i definitivno ga vredi posetiti i danas.

Reč je o restoranu St. Peter koji nosi titulu najstarijeg na svetu. Nalazi se u srcu Salzburga, u kompleksu benediktinske nadbiskupije Svetog Petra. 

Otvoren je još davne 803. godine, ali nije sve vreme do danas radio. Za vreme ratova i nepogoda je bio zatvaran, ali je svakao impresivna činjenica da se na tom mestu već početkom 9. veka pripremala i posluživala hrana i piće.

Kroz dugu istoriju njegovog postojanja posećivali su ga  brojni kardinali, kraljevi…

Kada je otvoren, ovaj restoran je, zapravo bio „vinski podrum”, da bi se u 11. veku proširio kako je trgovina vinom rasla. Nakon nekog vremena tu je otvoren i hotel. Renoviranje starih podruma počelo je početkom 20. veka i sobe su postepeno prilagođavane zahtevima modernog vremena.

Danas je St. Peter restoran s odličnom kuhinjom i obavezno mesto gde turisti svraćaju.

Restoran ima 11 odvojenih soba sa stolovima, od kojih je „najnovija” ona iz 17. veka. Dve najstarije, i možda i najlepše „uklesane” su u kamene stene ispod tvrđave Hohensalzburg.

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: