Usled klimatskih promena mnogi delovi sveta suočavaju se sa značajnim promenama.

Na ovim mestima temperature su uglavnom konstantno visoke i verujemo da ne biste voleli da se nađete tamo kada upekne Sunce.

Ovo su lokacije na svetu gde su zabeležene najviše temperature:

Dolina smrti USA

Još u prvim decenijama prošlog veka je u kalifornijskoj Dolini smrti zabeleženo ekstremnih 56,7 stepeni, mada postoje naučnici koji te podatke donekle osporavaju, te dovode u pitanje njihovu pouzdanost. Ipak, nedavno je zabeležena temperatura od čak 53,3 stepena, što je sasvim jasan znak da je u pitanju jedno od najtoplijih mesta na našoj planeti.

Kebili, Tunis

U južnom delu Tunisa, ovaj grad je 1931. godine zabeležio 55 stepeni, što se smatra najvišom zabeleženom temperaturom na afričkom kontinentu.

Mitribah, Kuvajt

Zvanično je 2016. godine ovaj kuvajtski grad zabeležio temperaturni rekord od čak 54 stepena Celzijusa. Početkom jula ove godine nije primećena neka naročita razlika, budući da je bilo 53 stepena.

Turbat, Pakistan

U gradu Turbat je 2017. godine registrovano 53,7 stepeni, mada u Pakistanu postoje i područja sa ekstremno niskim temperaturama, pa se smatra da zemlja beleži najviši raspon temperatura u čitavom svetu.

Dallol, Etiopija

Budući da je ovaj grad u severnom delu zemlje okružen i izvorima vrele vode i jezerima, to je u njemu gotovo konstantna temperatura 34 stepena. Samim tim se smatra i izuzetno toplim mestom, budući da su u pitanju neke od najviših konstantnih prosečnih temperatura za jedno naseljeno mesto.

Azizija, Libija

U ne tako davnoj prošlosti je ovaj omanji libijski grad bio smatran najtoplijim na svetu, budući da je u njemu 1922. godine zabeležena temperatura od čak 58 stepeni Celzijusove skale. I mada pojedini stručnjaci danas smatraju te podatke spornim, letnje temperature u ovom libijskom gradu su gotovo uvek više od 48 stepeni.

Izvor:Ona.rs / Foto:

NE PROPUSTITE: