Njena najveća prostorija duga je više od pet kilometara i proteže se 200 metara u visinu. 

Da bi stigli do ove impresivne pećine naučnicima je bilo potrebno 18 godina. Son Dong je pećina pećina, smeštena u srcu Nacionalnog parka Phong Nha Ke Bang, u centralnom Vijetnamu.

Otkrivena je 1991. godine, ali je tek, gotovo dve decenije kasnije utaban put do nje. Zasluge za otkivanje ovog mesta pripadaju Ho Hangu, stanovniku obližnjeg sela.

Pećina Son Dong je tek 2009. godine zvanično ispitana i izmeren od strane Britansko-vijetnamskog tima predvođenog Hauardom Limbertom. Zabeleženo je da pećina ima ukupnu dužinu od skoro 9 km i zapreminu do 38,5 miliona kubnih metara, što ovu pećinu čini najvećom prirodnom pećinom na planeti. Sa ovom zapreminom, Hang Son Dong je 5 puta veća od Deer pećine u Maleziji, za koju se govorilo da je najveća prirodna pećina.

Naučnici procenjuju da je stara oko pet miliona godina. 

Son Dong pećina, Vijetnam

Kako je pećina dobila ime?

Tradicionalno, oni koji su pronašli pećinu dobili su tu čast da joj daju i ime. Stoga su Ho Khanh i stručni tim razgovarali i odlučili da nazovu pećinu Son Dong (kombinacija 2 reči: Son znači planina, Doong je naziv doline u kojoj živi etnička manjina Bru Van Kieu)

Ulaz u najveću pećinu na svetu, Vijetnam

Podaci o ovoj pećini fasciniraju…

Naime, toliko je velika da bi u nju mogao da stane oblakoder visok 40 spratova. Najveća prostorija je dužine 5 km, a visine 200 metara.

Ukoliko vas nisu oborili s nogu ovi podaci, dodaćemo još i to da se u ovoj pećini krije čitav zaseban univerzum. Unutar nje nalazi se reka, džungla, ali i bogat biljni i životinjski svet. 

Son Dong pećina, Vijetnam

Čim je utaban put do pećine, odmah je u prvi plan iskočila želja za zaradom, pa je tako bilo moguće obići pećinu. Čitava ekspedicija je trajala 5 dana, „putnici“ su spavali u šatorima, a za ovo zadovoljstvo morali su da izdvoje 3. dolara.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: