Zgradu Copan nemoguće je ne prepoznati zbog veličine i neobičnog oblika

Ova čudesna građevina delo je arhitekte Oscara Niemeyera, a njena izgradnja je započela 1957. godine, da bi 1966. godine bila kompletno završena.

Zgrada Copan ili Edificio Copan nalazi se u São Paulu, a zamisao je bila da bude mesto gde će ziveti bogati, ali i radnička klasa, svi pod jednim krovom.

Visoka neverovatnih 140 metara, ima 38 spratova i 1.600 stanova. U njoj živi između 4.000 i 5.000 ljudi. Vrlo je prepoznatljiva, kako zbog veličine, tako i zbog neobičnog oblika u obliku tilde, odnosno znaka koji se koristi u portugalskoj abecedi i nalazi se u imenu grada São Paulo.

 Tokom 80-ih godina dospela je na loš glas jer je bila leglo droge i prostitucije. Nakon toga, ponovo vraća svoj ugled kada je ova zgrada zapala za oko umenticima. Osim njih, za ovaj je preokret velikim delom je zaslužan Affonso Celso Prazeres de Oliveira, upravnik zgrade koji je u zgradu uveo stroža pravila, nadzorne kamere i kazne za nepoštivanje kućnog reda.

Nekda se u zgradi nalazilo bioskop, zubar, pa čak i crkva. Danas je na tom mestu galerija Pivo, koja okuplja anjznačajnije umetnike sveta.


Sa samog vrha zgrade pruža se sprektakularan pogled na Sao Paolo. Radnim danima ko god poželi može da se popne na krov i uživa u predivnom panoramskom pogledu.

Detaljnije kako izgleda zgrada možete pogledati u videu:

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Arquitetura Esquecida

NE PROPUSTITE: