Bunar – arhitektonsko čudo? Rekli biste nema šanse, ali čekajte da vidite ovaj izgrađen u Indiji. Imajući u vidu da pojedini delovi Indije čak ni danas nemaju pristup pijaćoj vodi, a da su temperature visoke tokom većeg dela godine i da je zemljište suvo ne čudi što su Indijci veoma rano uvideli važnost skupljanja vode, tačnije kišnice.

Indija je zemlja brojnih atrakcija, a ovaj bunar definitivno je jedna od njih. Naime, do dna ovog betonskog čuda, 35 metara u zemlju vodi 3.500 stepenika.

Bunar Čand Baori nalaze se u selu Abhaneri, u istočnom Rajastanu u Indiji i predstavljaju najstariji izvor vode sa stepenicama u Rajastanu. Ovaj bunar sa stepenicama se, takođe, smatra najvećim na svetu.

Takođe, važi za jedan od najneobičnijih primera arhitekture prošlosti. Stepenice povezuju 13 spratova u savršenoj simetriji na preko 30 metara ispod nivoa zemlje, a sve u cilju da se olakša pristup vodi tokom perioda suše.

Svako stepenište ima šest stepenika sa jedne i sa druge strane. Stepeništa su podeljena na nivoe i svaki je uži od drugog, da bi se na kraju došlo do najnižeg dela u kome bi se skupljala kišnica.

Zidovi i stepenice su napravljeni od vulkanskog kamenja koji ima svojstvo da ne upija vodu, već se voda prirodnim procesima sliva na dno. 

Čand Baori stoji nasuprot hrama Harshat Mata i sagradio ga je oko 7. veka Čand kralj Abhanerija, po kome je i dobio ime.

Uz ovakve impresivne građevine uvek ide i legenda. U ovom slučaju, ona kaže da su bunar Čand Baor izgradili duhovi za jednu noć, a ova legenda o duhovima je stvorena kako bi držala podalje lopove koji bi željeli ukrasti dragocenu vodu.

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: