U hotelskom kompleksu San Alfonso del Mar u Čileu nalazi se jedan od najvećih bazen na svetu. Osim činjenice da su za izgradnju potrošene 2 milijarde dolara, fascinira i sam izgled bazena.

Nepravilnog oblika, kristalno plave vode privlači iz godine u godinu sve veći broj turista. Ovaj gigant među bazenima otvoren je 2006. godine, a delo je čileanskog biznismena Fernanda Fišmana, koji je na ovom projektu radio pet godina.

Razlog izgradnje ovog bazena nismo mogli ni da naslutimo, Naime, napravljen je zbog jedinstvenog problema sa kojim se ova država susreće. Iako se Čile nalazi uz samu obalu Tihog okeana, ova zemlja ima relativno malo pogodnih plaža za kupanje tokom cele godine zbog Humboldtove struje koja donosi hladnu okeansku vodu s Antarktika, i većim delom godine je ta voda prehladna za kupanje.

U svakom trenutku, ovaj bazen ima oko 250 miliona litara filtirane morske vode u sebi, koja potiče iz Tihog okeana, koji se nalazi odmah ispred njega. Dubina ovog bazena varira, dok se njegova najdublja tačka nalazi na 3,5 metara. Temperatura vode je uvek prijatnih 26 stepeni.

 Činjenica koja je posebno fascinira je da je bazen veliki kao 6000 standardnih bazena.

U njemu možete roniti, a postoji i mogućnost skijanja na vodi.

Sa trona najvećeg bazena na svetu 2015. godine skinuo ga je egipatski hotel Citystars Sharm el Sheik, koji je sa površinom od 12,5 hektara proglašen najvećim, a ovaj podatak je i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Chile N Thailand Travel
NE PROPUSTITE: