Meteorit Hoba, koji se nalazi u blizini Grootfonteina u Namibiji, najveći je poznati meteorit na Zemlji, i po masi i po zapremini.

Otkriven je 1920. godine od strane farmera, vlasnik farme Hoba Westdok. Dok je orao svoju njivu, primetio je nešto neobično, sagao se da vidi o čemu se radi i uočio je komad metala što je odmah privuklo pažnju naučnika.

Hoba meteorit je redak primer ataksita, vrste gvozdenog meteorita sa visokim sadržajem nikla.

Ime „Hoba“ potiče od farme na kojoj je pronađena i ostala je na istoj lokaciji od svog otkrića.

Meteorit Hoba, Nambija

Ovaj meteorit, za koji se procenjuje da teži oko 60 tona, sastoji se uglavnom od gvožđa (oko 84%) i nikla (16%). Njegove dimenzije su približno 2,7 metara sa 2,7 metara, sa visinom od oko 0,9 metara.

Vremenom se smanjio kako zbog erozije, brojnih naučnih ispitivanja, ali i vandalizma. Vlada Namibije ga je 1955. godine proglasila za nacionalni spomenik i otvorila prostor oko njega za javnost, čime ga je donekle zaštitila od daljeg uništenja.

Meteorit Hoba, Nambija

Njegova veličina nije jedina koja fascinira svet i naučnike. Činjenica da prilikom udara u tlo nije napravio ni najmanji krater veoma zbunjuje.

Iako ni dan danas ne postoji zvanično objašnjenje zašto je to tako, pojedini veruju da su na činjenicu da nema kratera uticali njegov ravan oblik i nizak ugao spuštanja. Da je sve to možda omogućilo da meteorit “preskoči” vrh atmosfere poput ravnog kamena preko vode, što je značajno smanjilo njegovu brzinu pre nego što je udarilo o tlo.

Meteorit Hoba, Nambija

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/onherbike/Unsplash

NE PROPUSTITE: