Za zaljubljenike u ekstremne sportove ovo mesto je idealno. Ipak malo je toliko hrabrih osoba koje se usude da pokusaju da ukrote ove talase

Ako ste pomislili da se najveći talasi na svetu mogu videti u Australiji ili Americi, varate se. Dom džinovskih talasa nalazi se u Portugalu, u gradu Nazare. Ovaj morski grad ima dve plaže, severnu i južnu i one su potpuno različite. I dok se na južnoj tursti najnormalnije kupaju, na severnoj je druga priča. Tokom leta je sve mirno, a sa zimom dolaze i džinovski talasi. Sezona talasa koji dosežu visinu i do 30 metara traje od novembra do marta.

Ovo mesto je idealno za surfere, ali samo oni najhrabriji među njima uđu u vodu. Ne čudi što se mali broj njih odluči na ovaj korak, s obzirom da se još uvek pamti tragedija koja se dogodila 2012. godine kada je 5 engleskih surfera izgubilo život.

Ipak znatno veći broj je onih turista koji samo odluče da posmatraju ove grdosije od talasa, a oni se njabolje vide sa gradskog svetionika.

Plaža Nazare sa najvećim talasima na svetu

Zašto nastaju ovi ogromni talasi?

Uzrok nastanka je podzemni kanjoj dubok 200 metara. Kada talas udari u kanjon, on se deli na dva dela. Jedna polovina ide ka plićem delu obale, a kanjon drugu usmerava ka njenom zidu, gurajući ga u vazduh, stvarajući tako džinovske vodotornjeve. Kada se podignu, talasi nemaju kuda da idu osim da se spuste, razbijajući se o litice.

Plaža sa najvećim talasima na svetu, Potrugal

Meknamara, surfer koji je oborio svetski rekord pre jedne decenije kada se „vozio“ na talasu visine 26 metara je „svetsku prestonicu džinovskih talasa“ opisao kao „bizarno mesto gde nikad ne znaš šta da očekuješ“ – mesto gde surferi iz celog sveta dolaze da jašu ogromne talase čak i po cenu svog života.

Pogledajte i video snimak:

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/BARENA FILM & SPORTS


NE PROPUSTITE: