Gde bi se drugo nalazio nego u Kini

Svedoci smo da se najneobičnije i najinteresantnije stvari nalaze u Kini, pa tako i ovaj “tanjir” koji pokušava da zabeleži signale koji dolaze izvan Zemlje.

Ovaj “uređaj” veličine je 30 fudbalskih stadiona, a svoju funkciju teleskop obavlja od 2016. godine. Reč je sferičnom radioteleskopu Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) koji je najveći na svetu.

Poznat je i pod nazivom Sky Eye, a smešten je među udaljenim vapnenačkim vrhovima u jugozapadnoj provinciji Guizhou.  Izgradnja takvog uređaja za kinesku i svetsku astronomiju je velika stvar.

Najveći teleskom pa svetu, Kina

Iako izgleda kao da je izgrađen od čvrstog materojala, zapravo je napravljen od 4450 trokutastih aluminijskih ploča koje se mogu pomerati kako bi se fokusirale na različite lokacije u svemiru. 

A šta je Sky Eye do sad zabeležio? Da li ima traga i glasa od vanzemaljaca?

Iako je do sada zabeležio razne signale iz svemira, možete biti mirni – dokaza o vanzemaljcima još uvek nema. 

Čak iako nije doneo “zanimljive” rezultate do sad, ovaj objekat je unapredio turističku ponudu grada Kedu  koji je udaljen oko 5 km od njega.

Izgrađeni su brojni hoteli i otvoreno je nekoliko desetina restorana i kafića. Vikendom Kedu grad primi i do 2000 posjetitelja koji se žele diviti najvećem radioteleskopu na svetu.

Švrćkanje.rs / Foto: PrintscreenYotube/CBS Mornings

NE PROPUSTITE: