U srcu Australije nalazi se ova zanimljiva stena

U nacionalnom parku Uluru nalazi se ova jedinstvena turistička atrakcija, stena poznata pod nazivom Ayers Rock koja menja boju. Sami Australijanci su veoma ponosni na ovaj park pa je on i jedno od obeležja zemlje.

Ovo mesto je poznato po prirodnim lepotama, ali i kao sveto mesto i nekadašnji dom mnogih božanstava. Uluru je, takođe i najpoznatiji rezervat biosfere u Australiji, a u vlasništvu je i pod upravom domorodačkog naroda Anangu.

Uluru je ustvari brdo stvoreno pod uticajem tektonskih poremećaja pre 500 miliona godina. Pesak nošen vetrom oblikovao je zaobljenu, džinovsku masu koja se izdiže iz ravnice – zaravnjen vrh visok 348 metara. Pri dnu obim brda je 10 kilometara. 

narandžasta stena Ayers Rock

Za širu javnost je otkrivena je u 19. veku kada su je “pronašla” dva istraživača iz Evrope.

Kako stena koja menja boju?

Danas ovo mesto poseti veliki broj turista, a najzanimljivija je zbog činjenice da nije uvek iste boje. Naime, zbog senki koje Sunce “baca” dešavaju se ove promene.

nacionalni park uluru narandžasta stena

Poput suncokreta Uluru prati sunce promenom odraza. U zoru ima jak narandžasti sjaj, ujutru ga senke boje u mat a u podne dobija rozikastu cigla boju. Posetioci kažu da je ovo mesto najipresivnije u suton.

narandžasta stena uluru

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: