Ukoliko niste ljubitelj putovanja na uobičajena mesta i tamo gde su gužve onda je seoce Kalkata kao stvoreno za vas.

Nalazi se na samo sat vremena vožnje od Rima, a u njemu je glavni akcenat na umetnosti. To je mesto gde se novo prepliće sa starim. Seoce se najbolje može opisati kao mešavina hipi-komune i grada duhova. Definitivno je najautentičnija lokacija u Italiji i mesto sa koga se odlazi sa jakim utiscima.

Naime, istorija Kalkate seže više od 3000 godina unazad, počevši od etrursko-faliskanske civilizacije. U gradu se nalaze višespratne kuće, ali ima i onih ispod nivoa ulice. Kuće, zapravo, deluju kao da ih je dete naslagalo jedne na druge, a deli ih lavirint kamenih uličica.

Kalkata, Italija

Grad ima samo jedan pristup i to kroz kapiju koja se proteže duž zidova, u blizini ruševina Monte Li Santi, drevnog faliskanskog hrama.

Zbog estremnog geografskog položaja, vlada je tokom 30-ih godina pokrenula inicijativu za preseljenje stanovništva. U šezdesetim godinama je Kalkata privukla umetnike, hipike i alternativce koji su u srednjovekovnom mestu pronašli novi dom.

Kalkata, Italija

Danas je to mesto koje vrvi od umetnosti, ateljea i malih prodavnica u kojima možete kupiti najrazličitije rukotvorine. Neki od dućančića nalaze se u porodičnim kućama, a jedino ulazna vrata ili bajkoviti balkoni odaju da se radi o umetničkim „stanicama“.

Kalkata, umetnički atelje

Bacite oko i na video snimak:

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Un reporter in valigia

NE PROPUSTITE: