Tianmen Shan, “Nebeska kapija” u Kini izgleda kao portal koji vodi u neki sasvim drugi svet. Često okružena maglom, ova rupa u steni je nastala je kada se veliki broj pećina urušio, a Nebeska kapija otvorila.

“Nebeska kapija” se nalazi u Kini, na planini Tianmen koja je visoka 1518,6 m.

Ovaj tunel u sred planine koji se danas naziva “nebeska kapija” je u prošlosti bio ogromna pećina, čiji se jedan zid urušio. Uništenje se dogodilo davne 263. godine, govori nam istorija.

Pećina “Nebeska kapija” smatra se najvišom na svetu, jer se nalazi praktično na vrhu planine. Zbog ove karakteristične lokacije, gotovo stalno je obavijena snežno belim oblacima i maglom.

Da biste došli do pećine potrebno je sa pređete 999 stepenika. Stepenice su strme, isklesane u steni, a ko ih je tačno napravio ni danas nije poznato.

Na samom vrhu stepenica, na nadmorskoj visini od oko 1250 metara, posetioce čeka oko 130 metara visoka i oko 55 metara široka rupa u steni – dovoljno velika da kroz nju prođe borbeni avion i spektakularan pogled.

Legenda o nastanku

Prema lokalnoj legendi, ovaj portal koji se nalazi u Tianmen planinama Kine je veza između običnih smrtnika i bogova. Veruje se da su oni koji su posetili planinu Tianmen dotakli nebo.

Meštani kažu da nevidljive sile čuvaju portal od zlih namera sa svih strana.

Pored stepenica se nalaze i brojne kolibice koje su, prema kineskoj legendi, oduvek pružale putnicima mesto za odmor i molitve.

Legenda dalje kaže da svako ko želi da prođe tu mora da izgovori ove reči:

“Čisto mislim, čisto želim svima, verujem i mogu. Ne plašim se, srce je veliko”.

Na planini Tianmen se pored “nebeske kapije” nalazi i budistički hram popularan među hodočasnicima i turistima. Njegov kompleks prostire se na površini od oko 10.000 kvadratnih metara.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Amazing Places on Our Planet

NE PROPUSTITE: