Ne, nije reč o fotošopu, ovo mesto zaista postoji

Dallol u Etiopiji je savršen primer prelepe, ali i ekstremne strane prirode! Smešteno u srcu Afar trougla, ovo mesto impresionira svojim onostranim pejzažom, ali i ekstremno visokim temperaturama.

Svrstava se u jedno od najtoplijih naseljenih mesta na Zemlji.

Jedinstvene geološke karakteristike i oštra klima čine Dallol neverovatnim, ali izazovnim mestom. Da li biste mogli i da zamislite da živite ovde? Verovali ili ne, postoje ljudi koji Dallol zovu svojim domom.

Dallol je region istočnoafričkog rascepa, gde se tri tektonske ploče — afrička, arapska i somalijska — postepeno razdvajaju. Ovaj geološki fenomen je zaslužan za nastanak ovog nadrealnog pejzaža koji je okružen živopisnim toplim izvorima, kiselim bazenima i formacijama soli.

Jedna od najpoznatijih karakteristika Dallola je vulkan Dallol, koji je poslednji put eruptirao 1926. godine. Vulkan je okružen toplim izvorima i fumarolama koji oslobađaju razne minerale i gasove.

Sumpor, potaša, so i drugi minerali doprinose živopisnim nijansama žute, zelene i crvene koje oslikavaju pejzaž, čineći da Dalol izgleda kao paleta umetnika smeštena usred pustinje.

Ekstremne temperature

Kada kažemo da je Dalol najtoplije naseljeno mesto na Zemlji, to nije preterivanje. Prosečna godišnja temperatura kreće se oko 34,4 stepena, ali dnevne temperature znaju da pređu 49 stepeni na skali termometra.

Kombinacija intenzivne toplote, suše i niske nadmorske visine čini ovo mesto izazovnim za život.

Uprkos ekstremnoj klimi, mala grupa ljudi, prvenstveno afarskih stočara, prilagodila se životu u Dalolu.

Ovi otporni pojedinci su naučili da se snalaze u teškim uslovima, oslanjajući se na tradicionalno znanje koje se prenosi kroz generacije kako bi održali svoje zajednice.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: