Zimi je pravi izazov održati cveće u životu, ali uz prave savete i to je moguće

Tokom hladnijih meseci biljke venu zbog nedostatka svetlosti, ali i zbog suvog vazduha izazvanog grejanjem. Takođe, vrlo je važno koliko se ono zaliva. Ukoliko želite da vam cveće ostane „zdravo“ do proleća, ispoštujte ova pravila:

Prehrana nije neophodna

Sobno i saksijsko cveće ne bi trebalo da držite na suviše hladnom, ali ni na previše toplom mestu. Idealna sobna temperatura trebalo bi da se kreće između 15°C i 20°C. Ukoliko ste sobnim biljkama obezbedili ovu temperaturu, vreme je da prestanete većinu biljki da prihranjujete. Ovo ne važi za sobno bilje koje tek treba da procveta, poput ciklame, azaleje ili božićnog kaktusa. Saksijskom bilju sada obavezno i redovno sklanjajte suve listove i uvele izdanke, kako bi  biljka mogla nesmetano da raste i da se razvija.

USPEVAJU ČAK I POČETNICIMA: 3 Najelpše Sobne Biljke Koje Ne Zahtevaju Gotovo Nikakvu Negu

Sklonite cveće sa promaje

Nagle promene sobne temperature ne prijaju vašem saksijskom cveću. Zato, ukoliko stoje na mestima gde ima promaje, obavezno ga sklonite.

Presađivanje nije poželjno

Biljke su sada u fazi mirovanja, te se ne preporučuje presađivanja. Međutim, ako baš neku biljku želite da presadite u veću saksiju, obavezno nabavite novu zemlju, ali i saksiju veću od prethodne.

NI DEBELI MINUS MU NE MOŽE NIŠTA: Ovo Je Najotporniji Cvet! Cveta Kao Lud I Zimi

Zalivanje sobnog cveća

Većini sobnih biljaka je potrebno manje vode tokom zime. Iako zimski vazduh suvlji, biljke imaju sporiji rast tokom hladnijih meseci, a neke čak i potpuno miruju. Zbog toga je biljkama potrebno manje vode da bi bile hidrirane, a prekomerno zalivanje može da dovede do truljenja korena.

Izvor: Agroklub.rs / Foto: Pixabay/Unsplash

NE PROPUSTITE: