Nekada je dobar automobil ili velika kuća bila stvar prestiža ,a danas jedna, na prvi pogled, sasvim obična jabuka. Naime, da bi dokazali finansijku moć, bogataši hrle da kupuju baš ovu sortu jabuke iako nema niti poseban miris, niti ukus.

Već možete i da naslutite – ovu sortu naćićete u Japanu – zemlji gde se mogu videti neke od najneuobičajnijih stvari.

Tamo svaka radnja koja prodaje voće ima ekskluzivni status, nešto poput juvelirskih radnji. Skupoceno i pažljivo uzgajano voće prodaje se po paprenim cenama, a izgleda da to Japancima i nije neki naročit problem. Takav je slučaj i sa Sekai Ichi jabukama.

Sekai Ichi jabuke se prodaju isključivo na komad, i svaka košta nešto više od 20 evra. Svaka od ovih jabuka je teška i preko jednog kilograma sa obimom do čak 45 centimetara.

Sekai Ichi japanskom znači „broj 1“ ili „najbolja na svetu“. Ova vrsta jabuka se uzgaja sa posebnom pažnjom,  imajući u vidu da zbog težine ploda jedno drvo može da izdrži težinu samo manjeg broja plodova. Zbog toga je proizvodnja limitirana.

Ove jabuke nisu nešto naročito ukusne, odnosno njih ne odvaja od ostalih neki posebnan ukus. One su velike i sočne, i predstavljaju zdravlje, što je Japancima posebno značajno. Sekai Ichi jabuke se jedu sveže, i od njih se ništa ne priprema, nikakve pite i slično ne dolazi u obzir.

Izvor: Tumagazin Foto: Pixabay

NE PROPUSTITE: