Oktobarfest, pivo i kobasice verovatno mnogima prvo padnu na pamet kada se pomene Nemačka, ali ova zemlja, ovogodišnji domaćin evropskog prvenstva u fudbalu je mnogo više od toga.

Sama zemlja ima toliko toga da ponudi turistima, a tu su i neobične činjenice o načinu na koji Nemci žive. Neke navike ne bi bilo loše uvesti i kod nas.

Fudbal je strast većine Nemaca, pa nije neuobičajeno da na stadionu vidite devojke, bake, deke, ali i porodice koje su došle da bodre svoj omiljeni klub. Razgovor o ovom sportu je uvek dobrodošla tema i niej rezervisana samo za “jači” pol.

Zanimljiva je činjenica da su Nemci uvek obuveni, pa čak i kod kuće. Ni praksa da vas domaćin kad odete u goste zamoli da se izujete kod njih ne postoji. Nošenje obuće i u zatvorenom praktikuju prvenstveno jer su podovi u njihovim domovima uvek veoma hladni.

Pre nego što daju ime detetu Nemci moraju dobro da razmisle ili će ih to puno koštati. Naime, da bi registrovali svoju bebu, roditelji treba da podnesu prijavu lokalnoj kancelariji za registraciju i naznače ime koje su izabrali. Ako opcija imena roditelja zvuči čudno, ako je to prezime ili ako je naziv proizvoda, prijava se može odbiti. Pošto je postupak ponovnog podnošenja prijave veoma skup, Nemci radije daju svojim bebama tradicionalna imena.

Ljubaznost je na prvom mestu ili sledi kazna. Za razne ponižavajuće gestove i izjave može se izreći novčana kazna. Naime, kazna za uvredu je sadržana u Krivičnom zakoniku zemlje. U zavisnosti od vrste prekršaja, ovo može biti novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine. 

Nedelja je isključivo za odmaranje. Rad drugog dana vikenda je u ovoj zemlji zabranjen zakonom o radu. Izuzetak su benziske pumpe, trafike na železničkim stanicama, kafići i restorani.

Pivo je piće broj jedan. Ono se pije gotovo uvek, a nije ništa čudo ni da se nađe na stolu u toku poslovnog sastanka.

I kada je hrana u pitanju, imaju neuobičajene navike, oni pomfrit jedu isključivo sa majonezom.

Nemci vole da putuju i to često čine. Većina njih nakon završene srednje škole ode na višemesečno putovanje, pre nego što krenu sa poslom ili studijama. 

U Nemačkoj se svako plaća svoj deo računa, čak i bračni partneri.

A sada reč, dve o samoj zemlji:

Berlin je glavni grad zemlje, ali ne izdvaja se samo po tome. On je čak 9 puta veći od Pariza, a ima mnogo više mostova nego Venecija.

Prelepa priroda i zamkovi su ono po čemu se Nemačka izdvaja. Ukupno ih ima 2.100 širom zemlje.

Takođe, prepoznatljivi su i po zoološkim vrtovima, kojih ima 400 registrovanijh, a najveći od njih nalazi se u Berlinu.

Najuža ulica na svetu se nalazi u nemačkom gradu Rojtlingenu i u najužoj tački široka je samo 31cm.

Ukoliko znate još neku zanimljivu činjenicu o ovoj zemlji, a mi smo propusili da navedemo, pišete nam u komentarima.

Švrćkanje.rs / Foto:

NE PROPUSTITE: