Nazivaju ga još i kvart iz budućnosti

Ovo naselje, za koje se kupci „otimaju“ i daju sve da kupe baš na ovom mestu nekretninu nalazi se u Nemačkoj i primer je svim zemljama kako iskoristiti održive izvore energije, kao i smanjiti potrošnju.

Grad Vaubanu poznat je kao evropska prestonica zaštite okoline, održive arhitekture i urbanog dizajna. Osim toga poznat je i kao najsunčaniji i najtopliji grad u Nemačkoj, ali i po gostoljubivoj atmosferi. Sve to ga čini veoma povoljnim mestom za život, piše Punkufer.

Izgrađen je na mestu nekadašnje francuske vojne baze, a u njemu danas živi nešto više od pet hiljada stanovnika. Zamišljen je kao zajednica bez automobila u kojoj stanovnici koriste „pametnije“ alternative stizanja od tačke a do tačke b, kao što je hodanje, vožnja biciklas i korišćenje javnog prevoza, železnice. Automobili su parkirani na periferiji, a ostali navedeni izvori odlično funkcionišu.

Takođe, većina zgrada u Vaubanu ima solarne panele na krovovima kako bi se električna energija dobila iz obnovljivog izvora, a takva infrastruktura doprinosi značajnom smanjenju emisije stakleničkih plinova. Kuće i stanovi su odlično izolovani, zahvaljujući materijalima koji smanjuju potrebu za grejanjem i hlađenjem.

Ovde ćete pronaći brojne zelene površine. Recikliranje otpada je u prvom planu. Naglasak je i na razvijanju lokalnog preduzetništva i podržavanju manjih biznisa.

Šta mislite, da li bi ovakvo naselje bilo održivo kod nas? Kako vam se čini ideja o životu na ovakom, ekološki osvešćenom, mestu? Pišite nam u komentarima.

Izvor:Punkufer.hr / Foto:Printscreen Youtube/cities4people

NE PROPUSTITE: