Raznoliko prirodno i kulturno bogatstvo je ono što krasi SLoveniju.

Ako ste ljubitelj prirode, ovo će biti pravo mesto za vas, jer zemlja ulaže značajan trud u zaštitu životne sredine. Takođe, tu je i šarmantna evropska arhitektura.


Iako je mnogima prva asocijacija na ovu zemlju Bled, ona ima mnogo više od toga da ponudi. Danas vas vodimo kroz najzanimljivije predele i donosimo neke veoma interesantne činjenice koje možda niste znali.

  • Zanimljivo je da, iako je ukupna površina Slovenije iznosi samo 20.273 kvadratnih km, ona ima više od 11.500 kvadratnih km šume, što Sloveniju čini trećom najšumovitijom temljom u Evropi.
  • Triglav, sa nadmorskom visinom od 2.864 metara je najviša planian u Sloveniji i najviši veh Julijskih Apla.
  • Procenjuje se da u Sloveniji trenuno živi između 500 i 700 mrkih medveda.
  • U Sloveniji se nalazi preko 10.000 pećina.
  • Najstarija vinova loza, takođe se nalazi u ovoj zemlji. Reč je o najstarijem živom primerku plemenite vinove loze na našoj planeti koja još uvek rađa. Stara preko 400 godina, upisana je u Ginisovu knjigu rekorda.

A šta treba posetiti ukoliko se zaputite put Slovenije?

Ljubljana

Ljubljana ima posebnu čar sa svojim baroknim građevinama i rekom Ljubljanicom koja teče kroz samo središe grada. Tu se nalazi i poznato Tromostovje i Ljubljanski dvorac. Za opuštanje i šetnju predlažemo park Tivoli, a uveče posetu nekom od brojnih kafića.

Bled

Mesto kao iz bajke, kako ga mnogi nazivaju, nalazi se na oko 50 km od Ljubljane, a poznato je po zeleno-plavom ledenjačkom jezeru okruženom Julijskim Alpama i malim ostrvom na kojem se nalazi stara barokna crkva.

Nacionalni park Triglav

Jedini nacionalni park u Sloveniji, nazvan prema najvišem vrhu Slovenije, Triglav, je mesto koje treba posjetiti ukoliko želite da uživate u čarima netaknute prirode. Glavna atrakcija parka je jezero Bohinj, no osim njega ovde se nalazi veliki broj jezera, vodopada, reka, kanjona.

Dolina Soče

Reka Soča smatra se jednom od najlepših reka Evrope, a prepoznatljiva je izrazito smaragdnoj boji. U okolini se nalaze brojni vodopadi i kanjoni, flora i fauna za istraživanje.

Postojna i Predjamski dvorac

Postojna je relativno mali grad u jugozapadnoj Sloveniji, no nezaobilazna destinacija za putnike koje privlače jedinstvene atrakcije i prirodni krajolici. Tu se nalazi čuvena Postojnska pećina koja se sastoji od kompleksa galerija, tunela i dvorana koji se protežu na 20 km što ovaj pećinski sistem čini najvećim u Sloveniji.

Nekoliko kilometara od Postojne nalazi se Predjamski dvorac, jedini u potpunosti sačuvani pećinski dvorac na svetu.

Kranjska Gora

Kranjska Gora je slikovito mesto za opuštanje koje okružuju zadivljujuća jezera i neki od najviših vrhova Julijskih Alpa.

Škocjanske jame

Prirodno čudo Škocjanskih jama nalazi se na UNESCO-voj listi. Reč je o sistemu pećina koje se sastoje od podzemnih prolaza, vodopada i brzaka, a može se prolaziti s jedne strane na drugu preko mosta.

Logarska dolina

Ne postoje dovoljno dobre reči da opišu ovu lepotu. Preporučujemo da što pre spakujete kofere i zaputite se put Slovenije, tj. Logarske doline.

Ovaj predeo slovenije nije naročito veliki, Lagorska dolina dugačka je svega 7 kilometara i široka oko 250 metara, ali svaki milimetar ovog dela Slovenije je baš kao sa razglednice. Zelena i prostrana, jednostavno ostavlja bez daha svakoga ko je poseti.

Piran

Na vrhu jugozapadne Slovenije, na obali Jadranskog mora, nalazi se turističko mesto Piran. Ovaj šarmantni i slikoviti gradić podseća na Veneciju svojim uskim uličicama i vinskim barovima. 

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Pixabay

NE PROPUSTITE: