12. oktobra 1931. godine javnosti je predstavljen jedan od zaštitnih znakova Rio de Žaneira i najveći simbol hriščanstva. Statua Hrista Spasitelja koju je napravio francuski vajar poljskog porekla Pol Landovskije danas je jedna od najvećih turističkih atrakcija.

Nalazi se na brdu Korkovado, kip sa postoljem je visok približno 38 metara, a postavljen je na nadmorskoj visini od 709 metara. Zbog mesta na kojem se nalazi pravi je mamac za gromove. Računa se da grom udari u njega u proseku tri do šest puta godišnje. Tako je velika oluja 2008. godine oštetila Isusovu glavu, obrve i prste.

Sam kip je širok 28 metara, a nazivaju ga najvećim Ar Deko kipom na svetu. Zbog kolosalne veličine, statua je pravljena iz delova i sastavljana na licu mesta.

 Izgradnja kipa trajala je čak osam godina – od 1922. do 1931.godine, a za nju je potrošeno oko 216.724 dolara.

Ovaj kip je toliko popularan u Brazilu da je zbog njega porasla i cena nekretnina nakon što je postavljen. Za stan u Rio de Žaneiru s pogledom treba izdvojiti više novca nego za dom iste kvadrature bez pogleda na njega.

Šta predstvljaju raširene ruke?

Iako je prema prvoj skici inženjera Heitora da Silva Košte, planirano da Isus u jednoj ruci drži krst, a globus u drugoj i da ona bude okrenuta ka zalazećem suncu, na kraju je ova ideja promenjena i rešeno je da statua bude u tada veoma popularnom art deko stilu i da budu raširene ruke Hrista Spasitelja kao simbol tople dobrodošlice i mira

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: