Žene arapskih šeika oduševljavaju svojom lepotom, znanjem jezika i diplomatskim sposobnostima… Nekada je važilo pravilo da žive u senci svojih prebogatih muževa, ali danas su one emancipovane, obrazovane, društveno angažovane, a lepotu ne kriju pod hidžabom…

Ove žene se posebno ističu svojom lepotom:

Moza bint Naser

Šeika Moza je majka sedmero dece i druga supruga trećeg emira Katara, šeika Hamada bin Khalifa al Thania. Poznata je kao moderna žena koja sledi islamska religijska pravila, ali ih kombinuje i s zapadnjačkim načinom života. Obrazovana i samouverena, Moza je poznata po tome što je javno progovorila o tome kako se protivi poligamiji i nasilju nad ženama.

Njen život je okupan luksuzom i glamurom, a Moza se vrlo rado hvali stvarima kojima je suprug obasipa. S obzirom da mu je rodila sedmoro dece, Moza od svog muža očekuje samo najbolji tretman. Često se s njim pojavljuje u javnosti u diplomatskim misijama, a sama ima niz uloga u međunarodnim organizacijama. Takođe, ima i dva počasna doktorata.

Kraljica Rania al-Jasin

Kraljica Rania poznata je kao jedna od najlepših žena sveta, a supruga je jordanskog kralja Abdulaha II. Zajedno imaju četvoro dece, a među njima je i budući prestolonaslednik Jordana. 

Rania predstavlja modern Arapkinju, a njena odeća ne da nije tradicionalna već je često predvodnica modnih trendova sveta. Obožava Armanijeve kreacije, a često je možemo videti u nešto ležerniji izdanjima, koja nisu svojstvena kraljicama.

Princeza Dina Ali Al-Juhani Abdulaziz

Dina Abdulaziz je supruga saudijskog princa i sultana bin Abdulaziz Al Sauda, a s kojim ima i troje dece – ćerku i dečake blizance. Ova porodica većinu vremena provodi u Njujorku, a sama Dina ima vrlo razvijen modni biznis. Ona se bavi modnim dizajnom, a njene kreacije krase modnim revijar širom sveta. 

Poznata je po svojoj kratkoj, odvažnoj frizuri, divnom osmehu i figuri na kojoj bi joj pozavidjele mnoge žene. Takođe, bila je i prva žena na čelu arapskog izdanja Voguea.

Amira Altavil

Amira je bivša supruga princa Al Walid bin Talal Al Sauda, a par se razveo 2013. godine. Pre nego što ga je upoznala bila je novinarka, a upoznali su se upravo tokom jednog intervjua. Zanimljivo je da je ona prva saudijska princeza koja je javno odbila da nosi tradicionalnu arapsku haljinu u javnosti.

Takođe, zalagala se u američkim medijima za prava žena u Saudijskoj Arabiji da voze i imaju pravo glasa.

Princeza Haja bint Husein

Princeza Haja je druga supruga sadašnjeg vladara Dubaia, šeika Muhameda bin Rašid Al Maktuma, a takođe i sestra jordanskog kralja Abdulaha II. Njihov brak trajao je sve do 2019. kad je Haja pobegla od supruga, zatražila i dobila azil u Nemačkoj. Njeno begstvo je privuklo veliku medijsku pažnju, kao i sudska bitka s bivšim suprugom oko njihovo dvoje dece, princeze Jalile (rođene 2007.) i princa Zahyeda (2012.)

Haja trenutno živi nedaleko od doma princa Vilijama i Kejt Midlton u vili od 85 miliona funti, a dugo je isticala kako se boji za svoj život.

Haja je obrazovana u Europi, a priča čak 5 jezika, među kojima i ruski. Obožava konjički sport i jahanje, a takmičila se i u trkama konja i na nekoliko odnela i pobedu. Posebno impresivno je njeno učešće na Olimpijskim igrama. Osim bavljenja sportom, vreme povodi i u radu s humanitarnim udruženjima.

Izvor: Story.hr / Foto: Pexels

NE PROPUSTITE: