Za ovaj recept postoje razne varijante, a mi vam danas prenosimo autentični recept italijanskog kuvara Ženara Kontalda. Ukoliko ispratite sve korake, sos će svaki put biti savršeno ukusan.

Potrebno je:

  • 50 ml maslinovog ulja
  • 25 g maslaca
  • 1 luk, sitno naseckan
  •  1 stabljika celera, sitno naseckana
  • 1 šargarepa, sitno naseckana
  • 150 g pančete, naseckane na kockice
  • 200 g mlevene junetine
  • 200 g mlevene svinjetine
  •  200 ml crnog vina
  • 2 kašičice koncentrata paradajza
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 400 g taljatela

Priprema:

Zagrejte ekstra devičansko maslinovo ulje i maslac na tiganju, dodajte luk, celer, šargareu i pančetu i ostavite na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro ga prodinstajte. Pojačajte vatru, dodajte vino i pustite da ispari. Pire od paradajza razredite sa 100 ml temeljca, pa ga umešajte u meso.

Smanjite vatru, pokrijte lonac poklopcem i kuvajte bolonjeze na laganoj vatri dva sata, s vremena na vreme mešajući i dodajući preostali temeljac kako se sos ne bi isušio. Sklonite sa vatre i poslužite ga uz sveže kuvane taljatele.

Izvor:zena.blic.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: