Dokaz koliko je svaki kutak ove naše Zemlje prelep je i ovo ostrvo

Rodrigez je jedno od Maskarenskih ostrva u pokrajini Mauricijusa. Nalazi se 560 km istočno od Mauricijusa, u sredini Indijskog okeana. Veličine je 109 km kvadratnih, a okruženo je koralnim grebenom.

Ovo ostrvo je gotovo odsečeno od sveta, ovde se živi po posebnim pravilima, sasvim lagano i bez stresa. Ostrvo Rodrigez važi za najudaljenije naseljeno ostrvo, a veroatno i jedno od najautentičnijih mesta na svetu.

U istoriji se prvi put pominje 1528. godine, kada su na ostrvo pristigli i prvi brodovi, do tada nije poznato da je bilo ko živeo tu.

Krajem 17. veka Fransoa Leguat stiže sa sedmoricom hugenota na ostrvo Rodrigez. Upravo tu su pronašli mesto za beg od progona Vlade Francuske. Dve godine su oni živeli u koloniji, koju su formirali na ovom ostrvu, poznatom u to vreme po džinovskim kornjačama, koje je Leguat i opisao u svom izveštaju iz tog perioda. Shvativši da ne mogu živeti i na tako udaljenom mestu i bez žena, oni napuštaju ostrvo.

Danas na ovom ostrvu živi oko 35.000 stanovnika, a uglavnom se bave obradom zemlje, ribarstvom, ali i turizmom. Iako se ne može reći da posetioci hrle na ovo ostrvo, od turizma lokalci mogu lepo da žive.

Ovo je prava destinacija za sve one ljude koji vole da uživaju u suncu, plaži, slanoj vodi, ali bez velike gužve.

Ovde se govori francuski jezik, a preovladava katolicizam.

– Rodrigez je veoma bezbedno mesto. Kad god je toplo, što je vrlo često, spavamo sa otvorenim vratima – izjavila je za BBC Fransoaz Baptist, jedna od najpoznatijih kuvara na Mauricijusu, koja na ostrvu Rodrigez živi 54 godine.

Rodrigez je poznat po predelima netaknute prirode

Ukoliko volite prirodu, ovo ostrvo će vas oduševiti. Rezervat prirode i pećina „Fransoa Leguat“ su nešto što ostavlja snažan utisak na svakog turistu.

Ono je dom džinovskih kornjača (vrsta poznata kao Aldabra) pa posetioci imaju priliku da prošetaju među njima. Osim njih, tu obitavaju i mnoge vrste ptica, a mogu se videti i različite sorte drveća, koje su autohtone, čak 100 vrsta.

Takođe, na području ovog rezervata prirode postoje i zanimljive pećine i Vrt čula (engl. Garden of the Senses).

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Peter KIPKA

NE PROPUSTITE: