Ovo ostrvo je prelepo kao i Santorini, s razlikom što je dosta bliža destinacija, a nema ni previše turista, pa možete zaista da uživate u odmoru

Svi koji su bili na Santoriniju ili Mikonosu znaju da su ostrva prelepa, ali da je gužva izuzetna i da je u špicu sezone gotovo nemoguće koračati normalno. Zato predlažemo da, ukoliko ste možda planirali da posetite neku od ove dve destinacije, odluku promenite i posetite ostvo Serifos.

Reč je o slabo naseljenom ostrvu koje krasi netaknuta priroda i kristalno čisto more, bogata istorija i prelepi predeli.

Smešteno je u nizu grčkog arhipelaga Kikladi, i nije daleko od Atine – samo dva i po sata brzim trajektom i oko četiri sata klasičnim trajektom, a naziv gvozdeno ostrvo dobilo je zbog svoje bogate rudarske istorije i fascinantnih ruševina.

ostvo Serifos. Grčka

Na ovom mestu svako će pronaći nešto što mu se dopada, tu je preko 70 plaža, 100 crkava, kao i 10 dobro označenih pešačkih staza. Tu su stenovite plaže, ali i šljunkovite, kao i one koje obasipa zlatno obojeni pesak. Bistra, kristalno čista boja čini ovo ostrvo još lepšim.

Celo ostrvo je načičkano belo-plavim kućicama koje ovo mesto čine još lepšim i daju mu taj morski „šmek“. A, zašto Grci kuće farbaju u ove dve boje saznajte OVDE!

Baš na ovom ostrvu nalazi se najlepša plaža, prema mišljenju stručnjaka

Plaža Psili Amos, je dobila nagradu za top-plažu među dvadeset najboljih plaža u Evropi. Plažu karakteriše fini zlatni pesak i kristalno čisto more. Posetioci takođe imaju priliku da se oprobaju u vodenim sportovima i da uživaju u kafićima na plaži.

ostvo Serifos. Grčka

Ukoliko želite mir i tišinu, uputite se ka plaži Vagia 

Psili Amos jeste najlepša, ali je i prilično posećena plaža. Ukoliko ste za mirniju varijantu onda neka vaš izbor bude plaža Vagia. Ova plaža nudi mirno okruženje s čistim tirkiznim morem, savršenim za ronjenje ili plivanje. Posetioci takođe mogu da uživaju u restoranu i baru koji se nalaze na plaži.

Za ljubitelje romantičnih predela najbolji izbor je plaže Lia

Plaža Lia je još jedan skriveni dragulj smešten u usamljenoj uvali do koje može da se pristupi samo čamcem ili pešice. Plaža je okružena stenama koje stvaraju prirodni bazen i veoma je mirna.

ostvo Serifos. Grčka

Osim prelepih plaža, ovo ostrvo krije i bogatu istoriju

U arheološkom muzeju Serifosa turisti mogu videti drevne artefakte, uključujući keramiku, alate i skulpture koje datiraju iz helenističkog i rimskog razdoblja.
Na ostrvu se nalazi i manastir Taksiarhes iz 16. veka, sa kojeg se pruža prelep pogled.

Tu je i venecijanski dvorac Serifos iz 15. veka, gde turisti mogu da istražuju zidine dvorca, kule i vrata, te uživaju u prelepom pogledu na Egejsko more.

ostvo Serifos. Grčka
ostvo Serifos. Grčka

Švrćkanje.rs / Foto:

NE PROPUSTITE: