Gotovo da nije postojalo dvorište u Jugoslaviji koje nije krasilo ovo cveće. Činilo je da balkoni izgledaju kao iz bajke, a naše bake su ga obožavale. 

Govorimo o turskom karanfilu.

Ovo je dvogodišnja polužbunasta biljka veoma lepog mirisa i joše lepših boja. Poreklom je iz južne Evrope i Azije, a uzgaja se kao ukrasna biljka u bašti i saksiji.

Ne zna se da li ovaj cvet lepše izgleda ili miriše. Jedina mana mu je što mu je potreban duži vremenski period da procveta. Naime, prve godine razvija se samo lišće, dok se druge godine pojavljuje i cvet.

BAŠTENSKI RADOVI U JUNU – Ovo su obavezni koraci ukoliko želite da imate raskošan vrt i dobar prinos povrća

Sadnju i presađivanje je najbolje obaviti u kasno leto, jesen ili u rano proleće, dok razmak između sadnica treba da bude 20 cm. Cvetanje se očekuje u maju i junu. Turski karnfil obično poraste do 50 cm u visinu, ali postoji i patuljasti karanfil koji dostiže visinu do 25 cm.

Za uzgoj ovog cveća najbolje je izabrati mesto koje je osunčano veći deo dana. Odgovara mu mediteranska klima, ali odlično podnosi i kontinentalne uslove. Nije zahtevan za uzgajanje, jedino ne podnosi korov pa je neophodno redovno okopavanje. Zalivajte karanfil 1 do 2 puta nedeljno, jer on ne voli mnogo vode.

Zanimljivo je da je ovo cveće jestivo. Latice ovog cvet se koriste kao začin i mogu se naći u brojnim jelima.

NAPRAVITE SAMI PLETENE DRŽAČE ZA SAKSIJE -Fenomenalna dekoracija gotova za 3 minuta (VIDEO)

Švrćkanje.rs / Foto: Unsplash

NE PROPUSTITE: