Na planini Zlatibor, između dva sela, Rožanstva i Trnave nalazi se pećina koja svojim izgledom oduzima dah

Na prvi pogled, sasvim obična pećina, baš kao i sve ostale, ali kada zakoračite u nju shvatićete zašto je sve veći broj turista posećuje iz godine u godinu.

Stopića pećina nešto je posebno, a zahvaljujući rasveti dobija neku magičnu notu i svakao se isplati posetiti je.

Ovo je rečna pećina kroz koju protiče čist Trnavski potok. Pećina je dobila naziv po zaseoku Stopići, koji se nalazi između sela Rožanstva i Trnave.

Osim što je, prema našem skromom mišljenju najlepša, Stopića pećina je druga u Srbiji i po veličini. Ulaza je 18 m visok i 35 m širok. Njena dužina je 1691.5 metara a zapremina oko 120.000 m³. Nadmorska visina pećine je 711 metara, dok je dužina uređene deonice za posete oko 280 metara.

Pretpostavlja se da je Stopića pećina otkrivena oko 1901. godine, kada je prvi put spomenuta u Zapisniku srpskog geološkog društva. U periodu između 1909. i 1913. godine, čuveni srpski naučnik, Jovan Cvijić, vršio je speleološka istraživanja u pećini.

Pećina se sastoji iz nekoliko delova:

Svetla dvorana

Zbog velike količine prirodne svetlosti dobila je i ime Svetla ili Dnevna. Na “tavanici” se nalazi više otvora kroz koje se vidi nebo.

Velika sala sa kadama

Bigrene kade, najlepši su deo ove pećine. Dubina pojedinih je čak 7 metara. Nastale su naslagama krečnjaka, oivicene su, a u njima se skuplja voda. Svaka je različita i jedinstvena a njihov skup čak može da podseti na nešto slično pirinčanim poljima. Zahvaljujući šarenoj rasveti dobijaju poseban izgled. Treba napomenuti da postoje periodi, naročito kada je sušno leto, kada su kade prazne. Ukoliko planirate posetu gledajte da izbegavate sušne periode kako biste pećinu videli kada je u svom punom sjaju.

Izvor života

Posle bigrenih kada sledeći deo pećine je vodopad visine 9.44 metara.

Švrćkanje.rs

NE PROPUSTITE: