Tama, tuga i hladnoća – tako bismo ukratko opisali ovaj grad, pa ni ne čudi što nosi epitet “najdepresivniji”

Ovaj grad se nalazi na najsevernijem delu Rusije, udaljen 4.500 km od Moskve. Zbog klimatskih uslova Noriljsk je godišnje gotovo dva puna meseca pod mrakom, a osim toga za ovo mesto veže se i jeziva prošlost.

Iako je veoma neuslovan za život, on broji oko 175 hiljada stanovnika. Jedan je od najhladnijih gradova na svetu, a njegovo stranovništvo zimi se bori protiv hladnoće koja može da bude i 55 stepeni ispod nule.

ZAVIRITE U NAJVEĆI LEDENI LAVIRINT NA SVETU – Ova jedinstvena turistička atrakcija ostavlja bez daha

Hladan period traje 280 dana u godini, a snežne oluje pogađaju Noriljsk u proseku 130 dana. Ukoliko želite da posetite ovaj grad, do njega nećete moći da stignete asfaltnim putevima, već isključivo avionom ili brodom. Razlog za ovo je to što se zbog niskih temperatura automobili često kvare, a usled snežnih oluja smetovi “prekidaju” puteve pa ova opcija nije bezbedna.

Tako je danas. Međutim u vreme vladavine  Josifa Staljina do grada je postojao put poznatiji kao “put smrti” i to je bio jedini način ulaska u ovaj grad.

NAJLEPŠE ZIMSKE DESTINACIJE NA SVETU – Ako volite sneg i prazničnu čaroliju, ova mesta su kao stvorena za vas

Iako je veoma hladan i mračan grad, Noriljsk ima sve kao i svaki drugi grad. Tu je pozorište, bioskop, kafići. Stanovnici maksimalno koriste dane kada sneg stane da pada.

U Noriljsku se nalazi najveća svetska topionica gvožđa, koja ispušta toliko zagađujućeg materijala u vazduh da u krugu od 30 kilometara “ni trava ne raste”. S druge strane, grad leži na jednom od najvećih svetskih nalazišta nikla, platine i paladijuma, zbog čega je i jedan od najbogatijih gradova u Rusiji.

MINUS 70 JE ZA NJIH SASVIM NORMALNA TEMPERATURA, NIKAD NISU BOLESNI I ŽIVE U PROSEKU 90 GODINA – Ovako izgleda jedan dan na najhladnijem mestu na svetu (VIDEO)

Nekada su tu radili zatvorenici Gulaga, a danas su zaposleni veoma dobro plaćeni za taj posao, piše “Pun kufer”.

Kako je posao rudara težak, na raspolaganju im je 90 dana odmora, a u penziju odlaze sa 45 godina.

Izvor: Punkufer.hr / Foto: fstoppers