Bosna i Hercegovina se može pohvaliti brojnim prirodnim lepotama, ali i pojedinim mističnim mestima za koje ni nauka nema objašnjenje…

Srbija ima Đavolju varoš, a Bosna mistične kamene kugle. Do danas ih je na području naselja Zavidovići pronađeno oko 60, od kojih je 11 sačuvano u odličnom stanju, a dosta ih je nažalost polomljenih. Ono što ih čini tako interesantnim je činjenica da niko ne zna kako su nastale i ko ih je postavio.

Pojedine kugle su toliko velike, prečnika oko 2 metra, ali ono što je posebno zanimljivo je da su sve poređane uz potok u šumi i nalaze se veoma blizu jedna druge, piše Riopricesaputovanja.com

Teorije vezane za nastanak kamenih kugli

Postoji nekoliko teorija o tome kako su ove kugle nastale. Neki veruju da predstavljaju ostatke meteorita, drugi da su ih napravile neke drevne civilizacije, a pojedini su mišljenja da su nastale kao rezultat povlačenja glečera. Ipak, kako kaže Nedžad Ikanović, promoter parka Kamene kugle u Zavidovićima, po sećanju njegovog dede, negde pre 80 godina, jedno veče pala je velika količina kiše na ovom području u kratkom vremenskom roku, što je dovelo do promene toka potoka i formiranja jednog jezero iz kojeg su naprosto na površinu izašle kamene kugle duž potoka.

Ali koliko su godina do tada već bile pod zemljom, verovatno će zauvek ostati misterija.

OVA STENA VEĆ 11.000 GODINA BALANSIRA NA KAMENU – I Niko Ne Može Da Objasni Kako Je To Moguće

Slične kugle u drugim krajevima sveta

Bosna i Hercegovina nije jedina zemlja u kojoj nešto ovako može da se pronađe, slične kamene kugle postoje u Meksiku, Kostarici i nekim drugim zemljama Južne Amerike.

Zanimljivo je da je jedan poglavica 440 plemena iz Gvatemale imena Don Aleksandro, fasciniran ovim kuglama, pre nekoliko godina bio u poseti kamenim kuglama u Zavidovićima, gde je obavio jednu od tradicionalnih ceremonija svog naroda, koja je uključivala i ples oko vatre. On čak smatra da su kugle u Južnoj Americi i Zavidovićima energetski vezane i da su povezane na poseban način.

NE, NIJE REČ O ŠALI: U Ovom Gradu Svi Stanovnici Žive U Jednoj Zgradi – U Njoj Se Nalazi Pošta, Crkva, Prodavnica I Škola, Pa Mnogi Mesecima Ni Ne Izađu Napolje

Inače, kugle ovog tipa, u Južnoj Americi su veoma značajne među lokalnim plemenima, i svaki put kada se raspravlja oko donošenja bitne odluke za čitavo pleme, uvek se to radi pored kamenih kugli. Razlog za ovo je taj što su prema njihovom verovanju, kamene kugle veliki izvor pozitivne energije, koje utiču na njihovu auru, centralni nervni sistem, te im omogućavaju bolju koncentraciju i smirenost, neophodne za donošenje bitnih odluka.

Stoga, ako imate određenih problema, a nađete se na ovom mestu, zagrlite ove kugle i dopustite da vam prenesu svu svoju energiju. Čak i ako ne verujete u ove stvari, ne košta ništa probati, zar ne?

Uticaj kamenih kugli na zdravlje

Još jedna neverovatna stvar kamenih kugli je njihov uticaj na zdravlje čoveka. Kako kažu meštani ovog kraja, na ovom prostoru gotovo da nema teških bolesti, a narod je prilično zdrav i dugovečan.

NAKON SMRTI SUPRUGE 17 GODINA ŽIVEO NA IMANJU IZVAN GRADA – Kad Su Ljudi Shvatili Šta Je Radio Za To Vreme, Ostali Su U Šoku (VIDEO)

Izvor: Riopricesaputovanja.com / Foto:Printscreen Youtube/Robert Dacešin

NE PROPUSTITE: