Ovo svetsko privenstvo je po mnogo čemu drugačije od ostalih. Osim što je prvo u istoriji koje se održava zimi, posebna tema su i stadioni na kojima se igraju utakmice. Jedan je, verovali ili ne, izgrađen potpuno od transportnih kontejnera. U nastavku teksta možete pogledati kako izgleda.

Reč je o objektu koji će moći u potpunosti da se rasklopi nakon završetka nakon turnira, a nosi naziv „974“ što je prvi put da neki od objekata na kojima se igraju utakmice Mundijala ima kao naziv broj, a razlog za ovako nešto jeste sama arhitektura.

Naime, čitav stadion izgrađen je pomoću 974 transportnih kontejnera, koji će svi moći da se izvuku i iskoriste za neku drugu svrhu posle turnira. Takođe, ovaj stadion neće biti klimatizovan jer za tim i nema potrebe, zbog specifične infrastrukture, a broj 974, ujedno je i pozivni za Katar, pa je i sa te strane simoličan.

Ova „održiva” sportska arena, kapaciteta je 40.000 mesta, a delo je španske arhitektonse firme Fenwick Iribarren Architects. Montaža stadiona trajala je oko godinu i po dana.

U videu pogledajte kako je tekla izgradnja i kako izgleda sad stadion:

Švrćkanje.rs / Foto: Printscreen Youtube/AlJazeeraEnglish

NE PROPUSTITE:Al Jazeera English