Na svetu postoji mnoštvo biljaka koje pored čudnih naziva, imaju i veoma čudan izgled.

Bogati biodiverzitet Afrike može se pohvaliti zadivljujućim nizom biljaka.

Među ovom botaničkom riznicom, mogu se videti neke od najneobičnijih biljaka koje izgledaju kao da nisu sa ovog sveta.

VELVIITIA MIRABILIS – Biljka koja se pravi mrtva

Uspeva u Namibiji a može da živi više od 2.000 godina.

Velvitschia mirabilis raste samo u sušnim pustinjama Namibije i Angole. Biljka je neobična zbog svojih velikih listova nalik na trake koji neprekidno rastu duž zemlje. Tokom svog životnog veka, biljka proizvodi samo dva lista koja se često cepaju na mnogo delova.

SLONOVA SURLA

Slonova surla je biljka poreklom iz južne Afrike. Biljka se sastoji od jedne stabljike koja raste do 3 metra u visinu i 1 metar u širinu, krunisana rozetom listova na vrhu. Celo stablo je gusto prekriveno oštrim bodljama.

Photo credit: Derek Keats/Flickr

QUIVER TREE

Quiver Tree je jedna od najpoznatijih flora Namibije. Nekada su se od grana ovog drveta pravile strele.

Ova biljka ima listove čudnog izgleda koji podsećaju na korenje. Prema lokalnoj tradiciji, drvo donosi sreću svakome ko ga neguje. Čak se kaže da ako neko iskopa drvo, tamo će naći dijamante.

DRVO KOBASICA

Drvo kobasica je naravno ime dobilo po dugim plodovima koji podsećaju na kobasice dok se suše. Ipak, za narod Ašanti, koji živi u Gani zove se drvo  visećih dojki, jer ga porede sa plemenskim ženama, koje su imale duge dojke zbog dugogodišnjeg dojenja.

ČAPLJINO DRVO

Raste u predelima Južne Afrike, a njegovo voće zovu s razlogom –  “Đavolja kandža” i poznato je po tome da može da ubije čak i lava. 

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: