Nećete moći da prestanete da gledate ove fotografije

Kvoke pripadaju vrsti torbara, baš kao i kenguri i koale, a ono što ih karakteriše je upravo osmeh koji ne skidaju sa lica. Baš zato su proglašene za najsrećniju vrstu životinja na svetu. Sam pogled na fotografije gde su one glavni akteri će vam u trenu popraviti dan.

Prvi put su otkrivene 1600. godine, kada se i dalje mislilo da su veliki pacovi ali one zapravo pripadaju porodici kengura i biljojedi su. Postale su popularne nakon što su ih turisti fotografisali, a te fotografije preplavile Instagram.

OVO SU NAJOPASNIJI PSI NA SVETU: U Mnogim Zemljama Su Zabranjeni, A U Srbiji Ih Svaka Druga Porodica Gaji!

Osim što neodoljivo izgledaju, evo šta još treba znati o ovim životinjama. Donosimo vam najzanimljivije činjenice o Kvokama:

  • Nastanjuju se blizu močvara, ili u pustinjama sa suvom vegetacijom. Kopaju tunele kako bi sačinili sklonište, a noću izlaze u potrazi za hranom. Težina im varira od 2,5 do pet kilograma a dugačke su između 25 i 30 centimetara. Iako izgledaju kao mali, zdepasti kenguri, u stanju su da se penju na niska drveća i žbunje.
  • Ova životinja, pored toga što nosi titulu „najsrećnije životinje na svetu“, spremna je i sposobna da se brani i da se stara sama o sebi. Svake godine ambulanta sa ostrva Rotnes tretira na desetine pacijenata zbog ujeda kvoka. 
  • Radoznale, dopadlljive i neustrašive, kvoke su prilagođene ljudskom prisustvu i njihovom okruženju na divan način. Često se dešava da upravo hotele oko mesta gde žive „opustoše“ i odnesu svu hranu koja ima se nađe na dovhat ruke.
  • Kvoke su većinu vremena mirne životinje, koje pauzu između obroka provode dremajući u hladovini. Ali ovi torbari su u stanju da urade sve kako bi preživeli. Kada imaju problema sa oskudicom vode, kvoke žvaću mesnate i sočne listove sukulenata; kada ne mogu naći sveže lišće, kvoke se penju na drveće. Jednostavno, ne zadovolljavaju se neukusnom hranom. 

RECITE ZBOGOM DLAKAMA OD KUĆNIH LJUBIMACA: Ovo Je Najefikasniji Načini Za Čišćenje Nameštaja!

  • Kvoke su čak u stanju da izbace svoje mladunce iz torbe dok ih progoni grabljivica, kako bi odvukle pažnju. Na taj način kvoke žrtvuju svoje mlade kako bi preživele i ponovo reprodukovale. Sama strategija je hlada kao kamen, ali funcioniše.

Izvor: Nationalgeographic.rs / Foto: Pexels

NE PROPUSTITE: