Ukoliko tražite idealno mesto za beg od gužve i vrelog asfalta, Palićko jezero je idealan izbor. Već godima je jedno od najposećenijih jezera u Srbiji zbog svoje uređenosti, lepote i raznovrsnih mogućnosti za odmor i rekreaciju.

Nalazi se na 8 km od Subotice i najveće je prirodno jezero u Srbiji, a prvi put se pominje kao Pali u spisima iz 15. veka.

Tri veka kasnije, počela su istraživanja lekovitosti vode iz ovog jezera, a to je bio i početak izgradnje kupališta i banje koja i danas postoji. Jezero, prečnika skoro pet i najveće dubine 3,5 metra, ima tri uređene plaže, toplu vodu i prelepo okruženje.

Jezero je popularno i zbog lekovitog blata, pa je ovde moguće i lečenje i banjski opovarak.

Zanimljiva legenda o nastanku jezera

Palić je, prema legendi koju će vam meštani ispričati, jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je tu izgubio svoje stado pa je zato voda u jezeru slana.

Po drugoj priči, jezero je ostatak Panonskog mora koje je u pradavna vremena postojalo na ovim prostorima.

Šta sve može da se vidi na Paliću?

Prelepa priroda

Kao što smo rekli, priroda je ovde prelepa, pa nikako ne propustite šetnju duž obale koja deluje umirujuće. Pogled koji se pruža na okolinu je spektakularan. Tu je i nekoliko parkova u okolini jezera koji su idealni za porodice koje dolaze sa decom.

Bogat biljni i životinjski svet

Okolina jezera je, zapravo, zaštićeni park prirode pa ćete biti u prilici da vidite mnogobrojne vrste biljaka i životinja. Posebno interesantna je retka vrsta orhideje – močvarni kacun, koja se može videti ovde.

Može se probati kvalitetno vino

Nikako nemojte preskočiti da probate i domaće vino. Poznavaoci tvrde da sa ovih prostora potiče ono najkvalitetnije. U okolini se nalazi i vinarija Zvonka Bogdana koju vredi obići.

Vodotoranj – Simbol Palića

I to u obliku prave rakete koja, doduše, nikada nije poletela. Kula je izgrađena uoči Velikog rata, sa izrezbarenom lučnom kapijom izraženog etno stila, u duhu mađarske secesije, a vodi ka Velikom parku i Velikoj terasi. Tokom godina služio je kao vodovodni objekat, ali i tramvajska stanica.

Zološki vrt

Palić se može pohvaliti velikim i poznatim zoološkim vrtom uz samo jezero, koji se prostire na oko 15 hektara i dom je za oko 170 različitih životinjskih vrsta. Većina stanovnika palićkog zoo vrta slobodno šeta unutar ograđenih delova parka, u svojevrsnom malom safariju.

Ukoliko smo nešto propustili da napišemo, a treba videti na Paliću, pišite nam u komentarima.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Pexels

NE PROPUSTITE: