Pamukale je samo jedan u nizu prelepih lokaliteta koji se nalaze na Uneskovoj listi prirodne i kulturne baštine a nalaze se na teritoriji Turske

Pamukkale izgledaju kao dvorci od pamuka, a nastajale su tokom hiljada godina. Naime, ovi bazeni bele vode su najpoznatiji po lekovitosti. Nalaze se u Turskoj, oko 20 km udaljene od grada Denzilija. Svojim jedinstvenim izgledom privlače pažnju od antičkih vremena do današnjih dana…

Osim lekovitih svojstava vode, pamučni bazeni Pamukkalea okruženi su i istorijskim lokalitetima. Jedan od njih je i drevni grčki grad Hijerapolis koji se nalazi iznad bazena. Takođe, drevni Afrodizijas je udaljen tek sat i po vožnje od lokaliteta.

Hijerapolj je pretvoren u banju u 2. veku pre nove ere. Postao je centar za lečenje gde su lekari koristili termalne izvore kao tretman za svoje pacijente.

Grad je rastao i postao veoma bogat. Ali tokom prošlosti bilo je mnogo zemljotresa i na kraju se grad nikada nije u potpunosti oporavio i potpuno je napušten oko 14. veka.

U 20. veku putnici su ponovo otkrili drevni grad i topli izvori su ponovo postali poznati.

VODIMO VAS NA NAJFOTOGENIČNIJE MESTO NA SVETU: Nećete verovati svojim očima šta ste upravo videli

LEGENDA O NASTANKU

U prevodu ime znači „tvrđava pamuka“ i prema legendi ovde su Titani raširili pamuk koji su pobrali da se osuši.

Zapravo, to je ogromna blistava litica vulkanskog platoa visokog 100 m, iz koga voda kulja u svim pravcima. Tople struje mlečne vode, pune kalcijum-karbonata i ostalih minerala, teku od platoa i niz liticu, stvarajući zaravni i prepune basene i sve na svom putu prekrivaju belim mineralnim naslagama. Tokom vekova litica se pretvorila u masivne, sjajne vodopade i velike zavese vode. Zvuk vode koja prska i pravi mehuriće se može svuda čuti.

U OVOM GRADU SU MAČKE I SAHRANE ZAKONOM ZABRANJENE, A AUTOMOBILI SE NE VOZE: Evo gde se nalazi

Postoji legenda koja govori o mladoj ružnoj devojci koja je živela u malom selu blizu Pamukkala. Bila je toliko ružna da niko nije hteo da bude sa njom. Postala je toliko očajna i usamljena da je poželela da se ubije. Skočila je sa najviše kaskade, ali umesto da bude smrvljena, pala je u jedan od vodenih bazena.

Magične moći vode oprale su njene tuge i postala je veoma privlačna devojka.

Kada je izašla iz bazena, upoznala je gospodara Denizlija i on je bio toliko opčinjen njenom lepotom da se zaljubio u nju i zamolio je da se uda za njega. Živeli su srećno zauvek.

NA OVO OSTRVO SU GODINAMA PROGONILI GREŠNE ŽENE: Danas je to elitno letovalište, a ulaz dozvoljen samo odabranom krugu ljudi!

Od starih Grka i Rimljana do današnjih dana

Stari Grci i Rimljani verovali su da je voda lekovita i ovde su sagradili grad Hijerapolis, koji datira iz 190.godine pre nove ere. To je ogroman kompleks lukova, stubova, toplih kupatila, crkvi i fascinantnih grobalja. Pozorište je dobro očuvano i restaurirano, sa sedištima od kamena za 15.000 ljudi.

Švrćkanje.rs / Foto: Printscreen Youtube/World Wild Hearts