Nema turiste koji dođe u Barselonu, a ne posti park Guelj.

Park je smrešten na brdu Carmel u Barseloni u španskoj Kataloniji. Mesto na kojem je nastao Guelj bilo je stenovito brdo siromašno drvećem i drugom vegetacijom, zbog čega su ga zvali i ”Golom planinom”.

Samo pukom srećom ovo mesto je naprvljeno za uživanje svih čula. Naime, prvobitno je planirano da na ovom mestu bude izgrađen luksuzni kompleks, ali kako nije bilo zainteresovanih kupaca, ono je dobilo potpuno drugačiju namenu i postalo jedan od simbola ovog španskog grada.

Reč je o privatnom nizu parkova iza kojeg, kao idejni tvorac stoji bogati industrijalac, grof Eusebi Guelj. Želja mu je bila da izgradi stambeno naselje po najvišim standardima, ali uz originalan, završni umetnički dodir i za to je angažonao čuvenog Antonija Gaudija, koji je, između ostalog, stoji iza dizajna čuvene bazilike Sagrada Familije.

Ipak, kao što smo rekli da ideja je propala, a umesto toga napravljen je impresivni park.

Izgradnja parka trajala je od 1900. fdo 1914. godine. Ipak, park je zvanično otvoren 1926. godine, a 1984. je uvršen na UNESCO-vu listu.

Inspiraciju za ovaj park Gaudi je pronašao u engleskim vrtovima koje je u 18. veku osmislio arhitekta William Kent. Želja mu je bila da spoji umetnost i prirodu kojom je bio fasciniran, pa otuda neobični oblici.

Želja mu je bila da napravi mesto na kojem će građani moći da uživaju, daleko od gužve i buke.

Kroz ceo park provlače se talasasate linije nalik toboganu. One zapravo oponašaju prirodne formacije eksterijera – drveća, školjki, biljaka, stena.

Ornamentalni stil, šareni mozaici, bogatstvo oblika i volumena, sve to je učunilo da ovaj park izgleda ovako lepo.

Centralni deo parka

Centralna tačka parka je veliki trg okružen 110 metara dugom klupom koja je napravljene posebnom tehnikom trencadís ( reč je, zapravo, o mozaicima od razbijenih keramičkih pločica). Ovo je verovatno mesto na kojem je nastalo najviše fotogrtafija za Instagram.

Vrtovi Austrije

Deo parka čine i tzv. “Vrtovi Austrije“, koji su nastali 1977. godine, nakon što je Austrija donirala drveće. On danas služi kao rasadnik biljaka, a šetnja kroz ovaj deo je melem za dušu.

Pogled na koji niko ne ostaje ravnodušan

S obzirom da se park nalazi na veoma strmoj padini, ideja kada je bio građen je bila da šetnja do vrha bude simbol duhovnog uzdizanja. Danas je sa te, najviše tačke parka moguće uživati u prelepom pogledu na Barselonu.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Pixabay

NE PROPUSTITE: